Založba Sraka je nastala konec leta 1988, potem ko so nastale ugodne možnosti za prihod na trg. V snemalnem studiu Sraka je snemalo vse več ansamblov in nekateri so imeli gradiva dovolj za izdajo skladb na kasetah. Poslovanje Srake je tedaj potekalo še pod okriljem prijateljev ahritektov in fotografov, ki so se zbrali v Trajni delovni skupnosti samostojnih kulturnih delavcev Neapolis Novo mesto. Hitro smo oblikovali prodajno mrežo in leta 1989 so police prodajaln zagledale prve kasete, ki so jih posneli ansambli Rž, Ivana Puglja, humoristična skupina Modra kronika, Nagelj, Veseli Zasavci, mladi citrarji, kantavtor na citrah Karli Gradišnik, in drugi. Do leta 2005, ko je prodaja kaset in plošč že dodobra upadla tako na domačem kot na svetovnih trgih un se z izdajo nosilcev zvoka Sraka odloča le še občasno, je bilo izdanih več kot 80 CD plošč in preko 170 kaset.

Izšli sta tudi video kaseta in DVD, posneta z najlepšimi trenutki z jubilejnega koncerta ob 50-letnici Beneških fantov ter knjižna zbirka ljudskih pesmi po izboru Tineta Lesjaka.

Vsi nosilci zvoka, izdani prizaložbi Sraka, ki so še v arhivu, so vedno na voljo v prodajalni Sračje gnezdo v Novem mestu.

Kategorije

Trenutni in pretekli obiskovalci