New Orleans Jazz and Heritage Festival 2015 + 2013 + 2012

Nedelja, 05 maj 2013. Število ogledov te strani je 10078

Ponedeljek, 11. velikega travna 2015 - 20.00 - Kar okrog 460 tisoč ljubiteljev glasbe se je udeležilo letošnjega, 46. po vrsti festivala jazzovske in sorodnih glasbenih oblik, značilnih za jug ZDA, kot so gospel, blues, cajun in zydeco in še kaj. Zadnji konec tedna v aprilu in prvi v maju so kar na ducatu odrov na velikem konjskem dirkališču na obrobju mesta nastopili številni znani in manj znani glasbeniki - The Who, Jimmy Buffett, Tony Bennett in Lady Gaga, Pitbull, Lenny Kravitz, Elton John, Keith Urban (na sliki) in še nekaj sto drugih glasbenih skupin. Nekaj o letošnjem dogajanju smo povedali v tokratni oddaji (Foto: Drago Vovk).  Več / more...

New Orleans Jazz and Heritage Festival 2015

Radio Sraka se je udeležil prvega dela letošnjega festivala, zadnji konec tedna v aprilu, žal pa smo marsikaj zanimivega, kar se je dogajalo kasneje, v prvem koncu tedna v maju, zamudili. A vseeno smo, kljub dežju, ki je onemogočal tudi fotografiranje, le ujeli nekaj zanimivih glasbenih imen. Od leve so: domačinka MIA BORDERS (1.), godci in pevci zydeco glasbe CHUBBY CARRIER & The Bayou Swamp Band (2.), The LARRY GARNER Blues Band (3.), harmonikar cajun glasbe WAYNE TOUPS (4.), družinska blues zasedba TEDESCHI TRUCKS BAND (5.), kitarist in pevec bluesa KENNY NEAL (6.), JIMMY VAUGHAN & TheTilt-A-Whirl Band (7.), znamenitost mesta so trobilci in pihalci TREME BRASS BAND (8.), sloviti mojster bluesa ROBERT CRAY (9.), ANGELIQUE KIDJO iz Benina v Afriki (10.), velemojster igranja na banjo BELA FLECK (11.), kitaristka in pevka bluesa iz Teksasa CAROLYN WONDERLAND (12.), veliki mojster igranja jazza, saksofonist KIRK WHALUM (13.), pevka bluesa in jazza DEE DEE BRIDGEWATER (14.) in še enkrat ANGELIQUE KIDJO, ki je kar zapustila oder in z mikrofonom odšla med občinstvo (15.). In še nekaj zanimivih utrinkov s festivala: legendarni prodajalec sadja, MR. OKRA (16.), ubogi pujs nad prostorom za malice (17.) in indijanska folklora, ki je dragocen del tamkajšnje zgodovine in je vedno prisotna tudi na tem festivalu (18.). Foto: Drago Vovk.

1.MIABORDERS2.CHUBBYCARRIERTheBayouSwampBand3.TheLARRY GARNERBluesBand4.WAYNETOUPS5.TEDESCHITRUCKSBAND6.KENNYNEAL7.JIMMY VAUGHANTheTilt-A-WhirlBand8.TREMEBRASSBAND9.ROBERTCRAY10.ANGELIQUEKIDJO11.BELAFLECK12.CAROLYNWONDERLAND13. KIRKWHALUM14.DEEDEEBRIDGEWATER15.ANGELIQUEKIDJO16.MR.OKRA17.PROSTORNADMALICO18.INDIJANSKAFOLKLORA

 

Posnetek oddaje Glasba sveta / World music - New Orleans - 11.05.2015:

 

 

New Orleans Jazz and Heritage Festival 2013

Kim Carson - New Orleans 2013Ponedeljek, 11. listopada 2013 - 20.00 - V današnji številki revije Reporter je tudi reportaža o obisku mesta New Orleans ob Mississippiju v ZDA, ki smo jo spisali na Radiu Sraka. Delček reportaže bomo, seveda z obilo glasbe, nastale v tem slovitem glasbenem mestu, predstavili, v nocojšnji oddaji, ki jo bo v soboto 16. ob 7. uri, in s ponovitvijo v torek, 19. listopada ob 22-ih predvajal tudi radio Multicult.fm iz Berlina v Nemčiji. Med drugimi zanimivimi glasbeniki bomo v oddaji slišali tudi kitaristko in pevko, priseljenko v New Orleans, KIM CARSON. (foto: DRAGO VOVK)

 

 

Posnetek oddaje Glasba sveta / World music - New Orleans - 11.11.2013:

 

Članek v reviji Reporter: pdfReporter 2013 - New Orleans - Vse za turizem.pdf    

 

14 Los Lobos-1 Ponedeljek, 6. velikega travna 2013 - 20.00 - Tudi letos se je zadnji aprilski in prvi majski konec tedna v najbolj glasbenem mestu na svetu odvijal znameniti festival jazza in tudi razlčnih drugih glasbenih zvrsti, povezanih z mestom in ameriško zvezno državo Louisiano. Radio Sraka je bil tam ta konec tedna in pripravil nadvse svežo oddajo o tem, kaj se je dogajalo. V soboto in prihodnji torek jo bo predvajal tudi berlinski radio Multucult.fm. Tudi letos je bilo sila zanimivo, med več kot 500 nastopajočimi pa so bili tudi sloviti LOS LOBOS. Več o festivalu najdete na www.nojazzfest.com. Več / more...

New Orleans je, kot povedo domačini, najbolj avtentično mesto v ZDA. V njem se različne evropske tradicije prepletajo s karibskimi vplivi, o raznoliki in pestri zgodovini mesta ob obisku najbolj prepričljivo spregovori mestna arhitektura, tamkajšnja glasba in kulinarika pa sta postali že dobesedno legendarni. Imena ulic so francoska in španska, priseljenci s Haitija in afriški Kreoli so tamkaj ustvarili edinstveno, značilno začinjeno kulinariko, hkrati pa so bili uspešni tudi pri ustvarjanju jazza in zydeco glasbe, seveda pa je mesto tudi zgodovinsko ustvarjalno jedro znamenite soul glasbe ter črnskih duhovnih pesmi. Prihod vsakega gosta v mesto je nadvse dobrodošel prispevek k razvoju živahne turistične industrije, ki je ekonomski motor in največji zaposlovalec, saj skoraj 78 tisoč ljudi v mestu in njegovi soseščini živi s turizmom in je od njega odvisno.
V mestu, ki mu pravijo tudi Big Easy, v resnici vsak konec tedna kaj praznujejo, veselje in druženje pa pospremijo s francoskimi besedami Laissez le bon temps rouler - Pustite, naj se zarolajo dobri časi! Izraz je spomin na njihovo francosko zapuščino, ki se je pričela pred tristo leti.
Majski del letošnjega glasbenega festivala se je pričel v četrtek, 2. velikega travna in končal štiri dni kasneje. Za uvod v današnjo glasbeno oddajo bomo slišali glasbenike, ki so se predstavili številnemu občinstvu v teh dneh. Najprej bomo slišali nekaj skupin in solistov, kot so Dirty Dozen Brass Band, na švedskem rojena pevka in violinistka Theresa Anderson, Delfeayo Marsalis s svojo skupino, pevec in godec country glasbe Jerry Douglas, kitarist in pevec bluesa Tab Benoit, reggaejaš Jimmy Cliff in pa imenitna jazzovska zasedba Astral project. V nadaljevanju današnje oddaje, ki smo jo posebej za naše poslušalce pripravili kar v New Orleansu pa bodo peli in igrali še Fleetwood Mac, Los Lobos, Little Willies s pianistko in pevko Norah Jones, kitarista in pevca bluesa Kenny Neal in Eric Lindell, med njima pa še zgodovinski domačini Preservation Hall Jazz Band, Dukes of Dixieland, pevka Irma Thomas, Aaron Nevile, o katerem je bila pravkar napisana kniiga, igralci cajun glasbe, ki so že nastopali tudi v Ljubljani Pine Leaf Boys, pa še ena legenda bluesa Taj Mahal in pa nepozabni a še prav živahni pevec country glasbe Willie Nelson, ki bo, kot na koncertu, zapel svojo uspešnico Crazy. Nekaj utrinkov s festivala si lahko ogledate spodaj, več pa po vrnitvi avtorja oddaje in fotografa, DRAGA VOVKA. Na povsem svežih slikah so (od leve): THERESA ANDERSSON, DELFEAYO MARSALIS & the Uptown Jazz Orchestra, vibrafonist ROY AYERS, ASTRAL PROJECT, bobnar te skupine in potomec dalmatinskih priseljencev v ZDA JOHN VIDACOVICH, ANA POPOVIC iz Srbije, pevka RUBY WILSON, TAB BENOIT, KENNY NEAL, glavna dva iz skupine LITTLE BIG TOWN, ERIC LINDELL, legendarna domača skupina PRESERVATION HALL JAZZ BAND, LOS LOBOS, kraljica soul glasbe IRMA THOMAS, trobentač JAMES ANDREWS, pevka country glasbe KIM CARSON, legendqrni saksofonist jazza WAYNE SHORTER, domači pozavnist TROMBONE SHORTY, legenda bluesa TAJ MAHAL in ob odhodu z letošnjega festivala še legendarni domači pevec AARON NEVILLE, ki se je letos, potem ko se je po ženini smrti poroćil z 28 let mlajšo damo, prvič na odru pojavil v obleki, kot je razvidno s slike z velikega ekrana ob odru. Pel je bolj žalostne, recimo svojo uspešnico izpred davnih desetletij, Tell it Like it is." Zaščitni znak drugega, majskega dela letošnjega festivala v New Orleansu je bil dež in blato. Zadnji dve sliki sta v tem duhu, nekateri odri so bili včasih povsem brez poslušalcev in škornji so bili najprimernejše obuvalo. A le kdo jih bo s seboj nosil iz Slovenije ? Saj nismo šli na trgatev. (Foto: Drago Vovk).

1 Teresa Andersson 2 Delfeayo Marsalis and band 3 Roy Ayers 4 Astral Project 

5 John Vidacovich Ana Popovic Ruby Wilson Tab Benoit 

Kenny Neal Little Big Town Eric Lindel Preservation Hall Jazz Band 

Los Lobos 16 Irma Thomas James Andrews Kim Carson Wayne Shorter 20 Trombone Shorty

Taj Mahal Aaron Neville New Orleans 2013-1 New Orleans 2013-2 

Posnetek oddaje Glasba sveta / World music - New Orleans Jazz and Heritage Festival 2013 - 06.05.2013:

  

Članek v reviji Reporter: pdfReporter 2013 - New Orleans & Borneo - Z jazzom okrog sveta.pdf


New Orleans Jazz and Heritage Festival 2012

Dirty Dozen Brass Band Ponedeljek, 4. rožnika 2012 - 20.00 - V današnji številki tednika Reporter lahko preberete tudi daljšo reportažo z enega najbolj znanih in obiskanih glasbenih festivalov na svetu, ki se je odvijal pred tedni v ameriškem mestu New Orleans, in si tudi ogledate vrsto zanimivih fotografij s te prireditve. Radio Sraka je bil namreč tudi tam in nocoj smo z besedo in z nadvse zanimivo glasbo, ki jo je bilo slišati na letošnjem festivalu onkraj luže, predstavili ta znameniti kulturni dogodek.Vabljeni k poslušanju! Na sliki: DIRTY DOZEN BRASS BAND.

Še nekaj utrinkov z New Orleans Jazz and Heritage festivala 2012: 1. Vodič po prizorišču - 12 odrov je postavljenih znotraj in zunaj hipodroma. 2. Eden izmed odrov - Congo Square. 3. LITTLE FREDDY KING in igralec na orglice ROBERT LEWIS diTULLIO (na levi). 4. DIRTY DOZEN BRASS BAND. 5. ALLEN TOUSSAINT s skupino. 6. OMARA »BOMBINO« MOCTAR - dobrodošlo kitarsko presenečenje. 7. PRESERVATION HALL JAZZ BAND - glasbena legenda mesta. 8. HERBIE HANCOCK s svojo skupino. 9. NEVILLE BROTHERS v akciji. 10. Po končanem festivalu gre zabava naprej - REBIRTH BRASS BAND v prodajalni plošč Music Factory v Francoski četrti. (Foto: Drago Vovk) 

DSC00528 DSC00533 DSC00515 DSC00543 

DSC00766 DSC00786 DSC00809 DSC00868 

DSC00957 DSC01102 

Posnetek oddaje Glasba sveta na Radiu Sraka - 04.06.2012:

1. del

2. del

Besedilo oddaje s skladbami:  docNew_Orleans-reportaza-Radio_Sraka.doc

Članek v reviji Reporter:  pdfReporter 2012 - New Orleans.pdf

 

Komentarji (0)

Oddajte komentar

Komentirate kot gost.

Trenutni in pretekli obiskovalci