Glasba sveta: EXIB 2016, Portugalska

Torek, 31 maj 2016. Število ogledov te strani je 1882

LARA-BELLOPonedeljek, 30. junija (velikega travna) 2016 - 20.00 - V prvih dneh tega meseca se je v zgodovinskem in turističnem mestu Evora na Portugalskem odvijal 3. glasbeni sejem, imenovan EXIB, s poudarkom na glasbeni ustvarjalnosti Iberijskega polotoka ter Srednje in Južne Amerike. Prireditelji so pripravili vrsto predavanj, okroglih miz, predstavitev in seveda koncertov. Zgodba se bo v začetku junija ponovila tudi v letu 2017, na dogodek pa je spet povabljen tudi Radio Sraka. Predstavitev lanskoletnega glasbenega utripa iz Evore si lahko ogledate TUKAJ. Tam je lansko leto zapela tudi španska pevka LARA BELLO. (foto: Drago Vovk). ... Para ver mas pincha aqui.

Na glasbenem sejmu EXIB 2016 so se tako ali drugače predstavili tudi: 1. portugalska harmonikarica in pevka Celina da Piedade, 2. akustični rocker iz Čila Nano Stern, 3. portugalski pevec fado glasbe Duarte, 4. portugalska pevka Karyna Gomez, 5. baskovski trio Kalakan, 6. brenkač in pevec Pedro Mestre, domačin, ki preigrava glasbo portugalske pokrajine Alentejo, 7. Španka Lara Bello, 8. Portugalka Jaqueline s triom, 9. domača skupina Projeto Alma, 10. tako na odru kot na izletu v cerkev Nossa senhora do espinheiro, nedaleč od Evore pa nas je navduševal sloviti trobilec Carlos Malta iz Argentine, 11. čudovita pianistka je Chloe Bird iz mesta Cáceres v Španiji, 12.  otvoritveni večer so na izjemen način popestrili domači pevci in še nekaj pevk v njihovi sredi, pevci starih ljudskih pesmi iz tamkajšnje pokrajine Alentejo, negovalci tamkajšnje ljudske glasbene zapuščine, Cantares de Evora13. še nekaj zanimivosti s sprehoda po mestu in okolici - ostanki rimskega templja iz 1. stoletja in v ozadju mestna knjižnica in muzej, 14. ena največjih megalitskih zgodovinskih zapuščin na iberijskem polotoku, nastalih davno pred pričetkom našega štetja, 15.  kamniti spomenik je bil nekdaj, med 6. in 3. tisočletjem pred našim štetjem, prostor za pokope s sedmimi stranskimi pokončnimi kamnitimi ploščami, 16. okrog kraljevskega dvora oz. palače, kjer se je odvijal glasbeni sejem EXIB, so se nadvse veselo sprehajali številni pavi, enega lepotca lahko vidite na sliki. Psom je na tiste travnike vstop prepovedan. 17. razstavljena plošča na vhodu v sejemske prostore z napisi poslovnih sodelavcev razkriva, da je med njimi tudi Radio Sraka, 18. naše gore list po očetu, ki je bil doma na Tolminskem, Španec Pedro Štrukelj, ki je vodil nekaj strokovnih srečanj, 19. pevka Lara Bello in radijski voditelj Albert Reguant iz Barcelone, sicer član evropske radijske druščine World Music Charts Europe, 20. predstavnica znamenite vinske kleti Ervideira iz bližnje okolice Evore zna strokovno predstaviti vina njihove kleti in obiskovalcev njene prodajalne v središču mesta je ves čas dovolj za tržni uspeh, 21. staro mestno obzidje, pa splezaj čez, če si upaš..., 22. Praca de Giraldo, osrednji trg v mestu... 23. ... in ena od ulic, ki peljejo do trga, 24. ljubitelji katrc (renault 4) se veselo vozijo po mestu.

Celina-da-Piedade Nano-Stern Duarte Karyana-Gomez Kalakan Pedro-Mestre Lara-Bello Jaqueline Projeto-Alma Carlos-Mlata Chloe-Bird  Cantares-de-Evora rimskitempelj megalit kamnitispomenik pav radiosraka pedrostrukelj larabelo-albertr ervidiera mestnoobzidje osrednjitrg ulica katrca 

  

Posnetek oddaje - 30.5.2016:

Komentarji (0)

Oddajte komentar

Komentirate kot gost.

Trenutni in pretekli obiskovalci

Prodaj in kupi