Radijska obvestila in zanimivosti

Pevci in godci: MODRIJANI

Petek, 25 september 2015. Število ogledov 1818

MODRIJANI-SRAKATorek, 22. kimavca 2015 - 16.00 - Člani ansambla MODRIJANI letošnjo jesen obeležujejo 15. obletnico delovanja. Med pripravami na Noč Modrijanov, ki bo prihodnje leto, snemajo nove pesmi in z njimi razveseljujejo številne ljubitelje narodnozabavne glasbe. Najnovejšao skladbo z naslovom TEBI so posneli s producentom Martinom Štibernikom, spot z režiserjem Alenom Pavšarjem. Pesem sta napisala Rok Švab in Blaž Švab. V studiu Radia Sraka smo gostili Blaža Švaba in Franja Oseta. Spodaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir. (Foto: Samo Bdeir)

Srakina sobotna veselica: ROBERT GOTER

Sobota, 10 oktober 2015. Število ogledov 808

Robert Goter Sobota, 3. vinotoka 2015 - 21.00 - Prvo sobotno večerno oddajo nam je popestril ROBERT GOTER, vsestranski harmonikar, dobitnik številnih najvišjih nagrad in priznanj v igranju na diatonično harmoniko. V oddaji je predstavil svojo novo zgoščenko z naslovom NA ŠPICI, spregovoril o programu za učenje harmonik VSAK SE LAHKO NAUČI ter nam zaupal marsikaj o bližajočem se koncertnem popotovanju po Južni Ameriki med Slovenci. Več na www.robertgoter.com. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Varuhinja človekovih pravic - Vlasta Nussdorfer

Petek, 27 november 2015. Število ogledov 1728

Vlasta Nussdorfer na Radiu Sraka - 26. 11. 2015Četrtek, 26. listopada 2015 - 13.15 - Menite, da vam je bila s predpisom državnega organa, organa krajevne samouprave ali nosilca javnih pooblastil kršena katera izmed pravic? Vas zanima kaj lahko in česa ne more storiti varuh človekovih pravic, kako priti do njega in kaj je pobuda? Vse to in še več ste izvedeli v oddaji Naš vsakdanjik, v kateri je bila gostja VLASTA NUSSDORFER, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Več na www.varuh-rs.si. Posnetek zanimivega pogovora, ki ga je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Oddaja za vinogradnike in ljubitelje vin: Janez Živič, KZ Krško

Sreda, 30 december 2015. Število ogledov 1091

Janez Živič s harmoniko - foto DVNedelja, 27. grudna 2015 - 11.15 - Današnja Kmečka zadruga Krško je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujejo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina, grozdje za cviček pa kupijo pri članih zadruge. V sodobni in lepi kleti se trudijo pridelati vina, ki so všečna vedno bolj zahtevnemu trgu in sodijo v višji cenovni razred. Kletne zmogljivosti znašajo 4 mio litrov. Letno pridelajo 1,5 mio litrov vina, med katerimi je 90 % cvička. Ne le o vinu, tudi o drugih dejavnostih in načrtih kleti je v zadnji letošnji oddaji spregovoril direktor zadruge, JANEZ ŽIVIČ, ki rad zaigra tudi na harmoniko. (Foto: D. Vovk). Posnetek pogovora najdete tukaj.

Gospodarimo uspešno: KOMUNALA Novo mesto d.o.o.

Ponedeljek, 18 januar 2016. Število ogledov 2099

Vabljeni ste na predavanje o temeljnih postopkih oživljanja, na katerem vam bodo predstavili tudi iHELP-ov načrt do Srca prijazno podjetje, h kateremu je Komunala Novo mesto pristopila kot prva na Dolenjskem. Predavanje, ki ga je omogočil iHELP v sodelovanju s Komunalo Novo mesto, bo potekalo v prostorih Centralne čistilne naprave na Šmarješki cesti 10, v torek 26. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri ter v prostorih upravne stavbe Komunale Novo mesto na Podbevškovi 12, v sredo 27. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri... Več o tem v prilogi. Posnetek oddaje Gospodarimo uspešno pa najdete tukaj in v arhivu vsebine.

Kraljestvo popevk: TATJANA GROS

Nedelja, 31 januar 2016. Število ogledov 2385

Tatjana Gros in hčerka UrškaNedelja, 31. prosinca 2016 - 20.00 - Poslovila se je še ena junakinja slovenske popevke. Naša, dolenjska, TATJANA GROS. Njej v spomin smo pripravili oddajo, v kateri smo slišali delček klepeta iz davnega leta 1974, ko je Drago Vovk napisal tudi zapis, objavljen v reviji Stop. Marsikaj zanimivega je povedala, v oddaji pa ste lahko slišali tudi vse njene najbolj priljubljene popevke. Na sliki sta Tatjana in njena hčerka URŠKA, ki je tedaj imela pet let. Črno-bela slika pa je z dobrodelnega koncerta v dvorani Marof v Novem mestu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. (Foto: Drago Vovk) Posnetek oddaje najdete tukaj.

Veseli petkov večer: ANSAMBEL SAŠA AVSENIKA

Sobota, 05 marec 2016. Število ogledov 920

sasoavsenikPetek, 4. sušca 2016 -20:00  - V petek zvečer smo na Radiu Sraka gostili Ansambel Saša Avsenika. S prihajajočega albuma prihaja tudi zadnja uspešnica Sedem vrtnic, ki jo smo seveda slišali tudi v veseli petkovi večerni oddaji. Pesem je bila v nemškem jeziku izdana že pred več kot tridesetimi leti v izvedbi Ansambla bratov Avsenik, slovensko besedilo pa je tokrat prispeval dolgoletni član legendarnega ansambla, Alfi Nipič. Skladba predstavlja prvo sodelovanje Alfija z Ansamblom Saša Avsenika.

Naši vrtci in šole: MOJCA LUKŠIČ - Gimnazija Novo mesto

Sreda, 23 marec 2016. Število ogledov 1328

Mojca Lukšič - Gimnazija NMTorek, 22. sušca 2016 - 10.00 - Gimnazija Novo mesto je najstarejša splošnoizobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v slovenskem prostoru. Letos obeležuje 270 let delovanja. Gostja oddaje je bila ravnateljica Gimnazije Novo mesto, MOJCA LUKŠIČ (foto: Tomaž Levičar). V oddaji je predstavila zgodovino, izobraževalne programe, interesne dejavnosti ter številne prireditve ob visokem jubileju Gimnazije. Opozorila pa je tudi na pravilno rabo slovenskega knjižnega jezika. Več na www.gimnm.org. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Reševanje ob zastoju srca

Torek, 12 april 2016. Število ogledov 1371

FRANCIBORSANPonedeljek, 11. malega travna 2016 - 16.00 - Načrt vzpostavitve učinkovite in največje mreže usposobljenih prostovoljcev za reševanje življenj ob zastoju srca z uporabo iHELP aplikacije na pametnih mobilnih telefonih in aparatov za oživljanje na območju Dolenjske in Bele krajine«, je bila tokratna tema oddaje. Gostili smo predsednika Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Podružnice za Dolenjsko in Belo krajino FRANCIJA BORSANA. Za posnetek oddaje, ki jo je vodil Samo Bdeir, kliknite tukaj.

 

Gospodarimo uspešno: Komunala Novo mesto

Torek, 19 april 2016. Število ogledov 1483

V času od 19. do 21. aprila 2016, ste lahko prisluhnili trem oddajam Gospodarimo uspešno. 19. aprila je bil ob 10.00 uri gost oddaje SIMON ŠTUKELJ, vodja sektorja splošna komunala, ki je spregovoril o ločevanju odpadkov, načrtu KEMSO in EKO tednu. 20. aprila smo od 9.15 h naprej gostili ISTOKA ZORKA, vodjo sektorja vodo oskrba, ki je spregovoril o kakovosti pitne vode ter predstavil hidravlične izboljšave. 21. aprila smo od 8.00 h naprej gostili GREGORJA KLEMENČIČA, direktorja Komunale Novo mesto d.o.o. V oddaji je predstavil Dneva odprtih vrat in prireditev ob Dnevu zemlje. Kliknite več in prisluhnite posnetkom vseh treh oddaj.

Ljudski pevci in godci: Tine Lesjak

Torek, 19 april 2016. Število ogledov 1592

LESJAKTINE-1980Torek, 19. malega travna 2016 - 16.00 - Gost oddaje je bil harmonikar, pevec in zbiratelj ljudskega pesemskega gradiva Tine Lesjak iz Oplotnice pod Pohorjem. Beseda je tekla o starih ljudskih pesmih, ki jih je pel tako s Pevci s Pohorja kot z ansamblom domače glasbe Bratje iz Oplotnice. Kaj so povedale? Komu so bile namenjene? Gost pa je predstavil tudi glasbeno druženje ob 15. obletnici delovanja ansambla Vrt, v katerem igra tudi njegov sin Tini Lesjak . Slika današnjega gosta je iz leta 1990, nastala je med snemanjem Lesjakove prve samostojne kasete, slikal je založnik Drago Vovk.

Godec v studiu: MIHA DEBEVEC

Četrtek, 28 april 2016. Število ogledov 1594

 

Miha Debevec-2016Četrtek, 28. malega travna 2016 - 14.00 - Spet nas je obiskal godec na diatonični harmoniko, mladi mojster igranja MIHA DEBEVEC. Razlog je preprost - izdal je namreč novo glasbeno zgoščenko s sila raznoliko glasbo. Naslov nove zgoščenke je DEŽ IN SONCE. Če ste oddajo zamudili, potem prisluhite posnetku pogovora tukaj.

 

Naši vrtci in šole: OŠ Šmarjeta

Petek, 29 april 2016. Število ogledov 1335

OS-SmarjetaPonedeljek, 25. malega travna 2016 - 10.00 - V oddaji je tekla beseda o Vrtcu in Osnovni šoli Šmarjeta. Gostili smo NEVENKO LAHNE, ravnateljico šole in vrtca ter JOŽICO GODEC, pomočnico ravnateljice. Poleg predstavitve programa šole in vrtca, so se vam v oddaji predstavili tudi najmlajši. Več na www.os-smarjeta.si. Kliknite tukaj in prisluhnite posnetku oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman.

Bodoči urednik že prevzema vajeti

Nedelja, 01 maj 2016. Število ogledov 3244

Ponedeljek, 1. velikega travna 2016 - Ko smo mislili, da je Blaž Vovk začel z delom na radiu že zelo zgodaj (pri svojih 10 letih), nas je te dni presenetil njegov sin Marko, ki že pri svojih dveh letih prevzema ''uredniške vajeti'' na Radiu Sraka. Darko je Marka hitro spoznal z mikrofonom in mešalno mizo, sedaj pa je le še vprašanje časa kdaj vas bo mladi Marko pozdravil v živo z valov Radia Sraka. Oglejte si priprave na prvo radijsko delo, tukaj pa vas čaka nekaj utrinkov izpred enega leta, ko je Marko še živel v Ekvadorju.

Naš vsakdanjik: Spominčica

Ponedeljek, 30 maj 2016. Število ogledov 760

DSO MetlikaPonedeljek, 30. velikega travna 2016 - 10.00 - V oddaji je tekla beseda o programu za Demenco v DOMU STAREJŠIH OBČANOV METLIKA, posebnostih ustanove, usmeritvah za naprej ter o skupini za pomoč in podporo bolnikom z demenco in njihovim svojcem, Regratova lučka. Gostje oddaje so bile Vlasta Petraš, vodja skupine za pomoč bolnikom z demenco in njihovim svojcem Regratova lučka, Brigita Muhič, vodja programa za Demenco v Domu starejših občanov Metlika in Stanislava Majerle, direktorica Doma starejših občanov Metlika. Več na www.spomincica.si. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Pevci in godci: ARIEL CUBRIA

Četrtek, 16 junij 2016. Število ogledov 1662

Ariel CubriaPonedeljek, 13. rožnika 2016 - 16:00 - Današnji gost je bil kubanski glasbenik Ariel Cubria, ki že nekaj časa živi in ustvarja v Ljubljani. V svoji domovini je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so Fernando Alvarez, Pio Leyva in Omara Portuondo, pri nas pa se je družil tudi z Vladom Kreslinom, s pevko in flautistko Tinkaro Kovač, s harmonikarjem Juretom Torijem pa tudi s hrvaško zasedbo Cubismo. Predstavil je svojo glasbo ter pred mikrofonom v našem studiu tudi zapel in zaigral. Za posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, kliknite levo spodaj.

Pevci in godci: LJUDSKI PEVCI VESELI PRIJATELJI

Sreda, 13 julij 2016. Število ogledov 571

Ponedeljek, 11. malega srpana 2016 - 16.00 - Ljudski pevci in godci VESELI PRIJATELJI so glasbena skupina ter člani Umetniškega društva Ustvarjalec Majšperk. Prihajajo iz občin Majšperk, Kidričevo, Rogaška Slatina in Slovenska Bistrica. Zelo so dejavni, saj pripravljajo že gradivo za tretjo zgoščenko. Pojejo, igrajo in poustvarjajo predvsem v ljudskem stilu petja in igranja. Sodelujejo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, revijah Javnega sklada za kulturne dejavnosti in ostalih prireditvah. Tokrat so nam pod vodstvom JOŽETA NOVAKA zapeli in zaigrali tudi v živo v našem studiu. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: TOMO KRIŽNAR IN BOJANA PIVK KRIŽNAR

Sobota, 23 julij 2016. Število ogledov 1203

Kriznar-PivkČetrtek, 21. malega srpana 2016 - 17: 00 - TOMO KRIŽNAR je velik borec za človekove pravice. V svojih knjigah izpostavlja občutljivost preživelih staroselskih kultur in načine, kako jih zaščititi. Zadnja leta je s svojimi človekoljubnimi dejanji najbolj prepoznaven v Afriki, kjer že več let s kamerami dokumentira vojno nasilje nad prebivalci. Ob tokratnem obisku na našem radiu je skupaj z ženo BOJANO svoje delo in načrte predstavil še podrobneje. (Foto: Slovenske novice)

Veseli petkov večer: Miha in Ive Dovžan

Petek, 02 september 2016. Število ogledov 1368

Petek, 2. kimavec 2016 - 20.00 - Gosta nocojšnjega večera sta bila brata DOVŽAN. MIHA je že od nekdaj znani citrar, IVE pa je bil v ansamblu, ki se je imenoval po njegovem bratu citrarju, kitarist. Gospoda sta v oddaji razkrila marsikatero zanimivost, povezano z domačo glasbo in z njuno vlogo v njej. Še zanimivost: Miha je svoje prve citre kupil od nekega gospoda z Bizeljskega, ker ta nanje ni več mogel igrati. Posnetek zanimive oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Poslanec na obisku: Zvonko Lah

Sobota, 03 september 2016. Število ogledov 1184

Zvone LahSobota, 3. kimavca 2016 ob 9:30 - V tokratni dopoldanski sobotni oddaji smo na Radiu Sraka gostili poslanca Državnega zbora, Zvonka Laha. Spregovoril je o nedavnem izstopu iz poslanske skupine, ter o njegovih načrtih kot nepovezani poslanec. Posnetek oddaje najdete tukaj.

Podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske

Ponedeljek, 26 september 2016. Število ogledov 554

MONM-26 9 2016-1Naložba v zanesljivo oskrbo prebivalcev petih dolenjskih občin s kakovostno pitno vodo

Ponedeljek, 26. septembra 2016 - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je danes z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen podpisal pogodbo o sofinanciranju projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske. Naložbo, vredno dobrih 22,3 milijona evrov, poleg občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Straža in Šmarješke Toplice sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada...

Gospodarimo uspešno: ZIK Črnomelj

Torek, 04 oktober 2016. Število ogledov 987

zikCRNOMELJPetek, 30. kimavca 2016 - 14.00 - Gostji tokratne oddaje sta bili NADA BABIČ IVANIŠ - koordinatorica projekta Pridobivanje kompetenc 2016-2019, Pokolpje in IRENA BOHTE - koordinatorica projekta Svetovanje od 2016 do 2022, Pokolpje na ZIK-u Črnomelj. V njej ste izvedeli več o svetovanju glede izobraževanja odraslih ter o izboljšanju znanja in spretnosti za potrebe na trgu dela. Za poslušanje posnetka oddaje kliknite tukaj.

Naš vsakdanjik: Občinska uprava MO Novo mesto

Torek, 04 oktober 2016. Število ogledov 1272

Vida cadonic spelicSobota, 1. vinotoka 2016 - 9.30 - V oddaji smo gostili novo direktorico Občinske uprave Mestne občine Novo mesto, VIDO ČADONIČ ŠPELIČ. V oddaji je predstavila organiziranost, organe in naloge Občinske uprave ter predstavila občinski inšpektorat, delovanje in pristojnosti mestnega redarstva ter službe za zaščito, reševanje in obrambne priprave. Kliknite tukaj in prisluhnite posnetku oddaje.

Srakina sobotna veselica: Larry Zaletel

Ponedeljek, 10 oktober 2016. Število ogledov 1027

Larry ZaletelSobota, 17. kimovca 2016 - 21.00 - Skupina The Happy Timers se je zbrala leta 1996 v Ohiu na severu ZDA, kjer živi veliko Slovencev in njihovih potomcev. Glasbeniki, ki jih je vodil naš nocojšnji gost, LARRY ZALETEL, so nastopali na različnih prireditvah vse do leta 2014, ko so zaradi bolezni vodje prenehali z delovanjem. Igrali so na diatonično in klavirsko harmoniko, bendžo, kontrabas in bobne, seveda pa so tudi veselo peli glasbo, ki je imela svoje korenine v različnih deželah srednje Evrope. Več o tem in še čem nam je povedal tokratni gost. Posnetku oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, lahko prisluhnete tukaj.

Gospodarimo uspešno: 130 let GRM-a Novo mesto

Sreda, 12 oktober 2016. Število ogledov 1252

Grm-NMTorek, 11. vinotoka 2016 - 10.00 - Na Sevnem pod Trško goro, domuje Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma kot pravni naslednik Kmetijske šole Grm, ki letos obeležuje 130-letnico svojega poslanstva. Ob tem visokem jubileju pripravljajo dneve odprtih vrat in srečanje Grmčanov. Več o delovanju GRM-a Novo mesto, jubileju in praznovanju sta povedala VIDA HLEBEC, ravnateljica Kmetijske šole Grm in Biotehniške gimnazije in TONE HROVAT, direktor GRM-a Novo mesto, centra biotehnike in turizma iz Sevnega. 

Glasbeni gost: Davor Radolfi

Nedelja, 08 januar 2017. Število ogledov 342

Davor-radolfi-ms

Četrtek, 15. decembra (grudna) 2016 - 16:00 - Priljubljeni hrvaški pevec DAVOR RADOLFI (na sliki) je letos priklical božič že mesec dni prej. V novi pesmi Od Božiča do Božiča nam je namreč, za marsikoga najbolj priljubljen praznik v letu, prinesel prej, ker želi razširiti dobro voljo in veselje, ki jo je v teh dneh pričakovati po vsem svetu. »Pesem je v značilnih letino ritmih in govori o ljubezni ter o ljubljeni osebi, ki sem ji pustil sporočilo ravno za božič«, nam je zaupal naš današnji gost. Tukaj lahko prisluhnite posnetku oddaje. (Foto: Drago Vovk)

 

Gospodarimo uspešno: Šolski center Novo mesto

Torek, 31 januar 2017. Število ogledov 378

Torek, 31. januarja (prosinca) 2017 - 10.00 - V tokratni GOSPODARIMO USPEŠNO je tekla beseda o izobraževalnih programih na ŠOLSKEM CENTRU NOVO MESTO na Šegovi ulici 112 in vpisu ter povabilu na Informativne dneve v februarju 2017. Gost oddaje je bil direktor Šolskega centra Novo mesto ŠTEFAN DAVID. Več na www.sc-nm.si. Za posnetek oddaje kliknite spodaj.

Naš vsakdanjik: Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk

Četrtek, 02 februar 2017. Število ogledov 343

Sreda, 1. februarja (svečana) 2017 - 9.15 - Društvo kmečkih žena Suha krajina-Žužemberk ima sedež na Grajskem trgu 26, v Žužemberku ter ima že dolgo zgodovino. V času slovenskega kulturnega praznika 8. februarja pripravijo razstavo »suhokranjskih dobrot«. Na njej prikažejo kaj vse so se naučile na tečajih in dediščino prednikov. Gostja oddaje je bila predsednica društva, TADEJA LAVRIČ.

Naš vsakdanjik: Ostanimo zdravi - Društvo za srce in ožilje Slovenije

Četrtek, 02 februar 2017. Število ogledov 341

Četrtek, 2. februarja (svečana) 2017 - 10.00 - „Otroci v mestu" - Pot do redno telesno dejavnih otrok in mladostnikov, bo rdeča nit oddaje. Gost je bil podpredsednik DRUŠTVA ZA SRCE IN OŽILJE SLOVENIJE, FRANC ZALAR. Več na www.zasrce.si. Za posnetek oddaje kliknite spodaj.

Gospodarimo uspešno: GRM Novo mesto

Ponedeljek, 06 februar 2017. Število ogledov 293

Ponedeljek, 6. februarja (svečana) 2017 - 10.00 - Gosta oddaje sta bila VIDA HLEBEC, ravnateljica Kmetijske šole Grm in Biotehniške gimnazije in TONE HROVAT, direktor GRM-a Novo mesto, centra biotehnike in turizma iz Sevnega, Pod Trško Goro v Novem mestu. V oddaji sta govorila o pomenu poklicev, predstavila nove programe, ki jih izobražujejo in povabila na Informativne dneve. Kliknite spodaj in prisluhnite posnetku oddaje.

Trenutni in pretekli obiskovalci

Prodaj in kupi