Radijska obvestila in zanimivosti

Kraljestvo popevk: NANA MILČINSKI

Nedelja, 20 julij 2014. Število ogledov 2004

Nana Milćinski in Samo BdeirNedelja, 20. malega srpana 2014 - 20.00 - V tokratni oddaji Kraljestvo popevk smo gostili pevko NANO MILČINSKI, ki je med drugim tudi dramaturginja in režiserka. V studiu Radia Sraka se je Nana ponovno družila z našim voditeljem Samom Bdeirjem. Skupaj sta predstavila njeno novo ploščo Od tod do vesolja...

Torkov večer z zimzelenčki: NINO ROBIČ

Petek, 15 avgust 2014. Število ogledov 2367

Nino RobičTorek, 12. velikega srpana 2014 - 20.00 - V nedeljo je v 84. letu po daljši bolezni v Ljubljani umrl NINO ROBIČ, pevec, ki se je v zlatih letih slovenske popevke v antologijo glasbe vpisal z brezčasnimi melodijami, kot so Ura brez kazalcev, Bambina, bambina, Poslednja postaja, Turška kava, Zemlja pleše, Življenje je vrtiljak in ... slišali ste jih v tokratni oddaji. Bil je tudi brat priljubljenega hrvaškega pevca Iva Robića, ki je uspel tudi na tujem. Kljub večkratnim vabilom ni Nino nikdar obiskal našega radia, rad pa je zahajal na svoje posestvo v vasi Krka, kjer je znal poprijeti tudi za čopič. (Foto: Drago Vovk)

Jezika ne šparat

Četrtek, 02 oktober 2014. Število ogledov 1078

JezikiOd ponedeljka do sobote, do konca leta 2014 - 15.45 - Znanje tujih jezikov je danes nekaj samoumevnega in učiti naj bi se ga pričeli že v prvem razredu osnovne šole. Na Radiu Sraka pa bomo do konca leta predvajali malce šaljive, a poučne oddaje, da se lahko naučite nekaj osnovnih besed šestih tujih jezikov: angleščine, nemščine, ruščine, španščine, francoščine in italijanščine. Oddaje je pripravil, vsebinsko oblikoval in posnel urednik Radia Sraka, Drago Vovk, v sodelovanju s šolo tujih jezikov Yurena iz Novega mesta ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ). Posnetke minulih oddaj najdete tukaj.

Povejmo po slovensko

Torek, 07 oktober 2014. Število ogledov 2022

Od ponedeljka do petka - 8.40 in 15.40 - Povejmo po slovensko, po domače, po naše, je nova oddaja, ki je dolgo tlela v nas in ko enkrat poči, poči, in si človek reče: "Dovolj naj bo!" In tudi nam, na Radiu Sraka, takšnem preprostem, ljudskem, bolj podeželskem - v žlahtnem pomenu - kot mestnem, nam je v zadnjem času nekajkrat počilo, ko smo prebrali ali slišali niz ne prav leposlovnih neumnosti, ki iz nas, Slovencev, delajo, kot že toliko krat v zgodovini, hlapce in bitja brez lastne pameti...

Srakina sobotna veselica: SLAVO PLUT

Nedelja, 12 oktober 2014. Število ogledov 2133

Slavo PlutSobota, 11. vinotoka 2014 - 21.00 - Nocojšnji gost je bil priljubljeni harmonikar iz Semiča v Beli krajini. Včasih je igral v ansamblu Slavček, imel je tudi svojo zasedbo, doma in na tujem pa sta pogosto zaigrala tudi z očetom, nepozabnim ljudskih godcem in pevcem Tončkom Plutom. O ljudskem godčevstvu, o domačih ansamblih nekdaj in danes pa tudi o marsičem drugem, povezanim z njegovim krajem pod Semiško goro je tekla beseda v oddaji, v kateri je bilo tudi obilo glasbe. Seveda pa je zaigral tudi v živo. Slika SLAVA PLUTA je iz leta 1979, nastala na veselici na Uršnih selih. (Foto: Drago Vovk)

Lepo povemo: TONI GAŠPERIČ

Ponedeljek, 27 oktober 2014. Število ogledov 1310

Toni GašperičPonedeljek, 27. vinotoka 2014 - 10.00 - Po Radiu Sraka nadaljujemo z oddajami o pravilni rabi slovenskega jezika na različnih področjih: od uporabe v javnosti, do uporabe v šolah in uradih. Gost tokratne oddaje je bil TONI GAŠPERIČ, Belokranjec s sončne strani Gorjanecv, avtor naših rednih oddaj PREŠPRICANO. Posnetek pogovora, ki ga je vodil Samo Bdeir, najdete tukaj.

Veseli petkov večer: KVARTET GRČE

Sobota, 22 november 2014. Število ogledov 1283

Kvartet GrčePetek, 21. vinotoka 2014 - 20.00 - V KVARTETU GRČE pojejo štirje prijatelji, ki imajo radi lepo slovensko pesem. Živijo v znanem zdraviliškem kraju Dobrna. Njihov prvi večji nastop v tej zasedbi je bil leta 2010 na prireditvi "Anina nedelja" v Tinju pri Slovenski Bistrici. Pevsko znanje pridobivajo v moškem pevskem zboru Dobrna, v katerem prepevajo že vrsto let. Zadnje leto pa so z aktivnim sodelovanjem z Janezom Koleričem pridobili veliko dodatnega znanja in s skupnimi močmi posneli prvo zgoščenko. Naslov zgoščenke z dvanajstimi pesmimi je ŠOPEK LJUDSKIH.

Pevci in godci prihajajo: Ljudski pevci AJDA

Sreda, 03 december 2014. Število ogledov 1551

Ljudski pevci AjdaPonedeljek, 1. grudna 2014 - 16.00 - Začetek "veselega" decembra nam bodo z obiskom popestrili člani skupine LJUDSKIH PEVCEV AJDA iz Dolenje vasi pri Krškem. Pevci nastopajo na številnih srečanjih ljudskih pevcev ter ostalih prireditvah. Trudijo se za ohranjanje ljudskega izročila ter s tem tudi ljudskih pesmi.

GOSTINCI POZOR! UVHVVR vas gleda!

Četrtek, 11 december 2014. Število ogledov 1870

Naš vsakdanjik: Vida Čadonič Špelič

Vida-cadonic-spelicTorek, 9. grudna 2014 - 17:00 - Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je od 1. prosinca 2014 pristojna tudi za nadzor nad varnostjo in kakovostjo živil oz. hrane v gostinski dejavnosti. V tem letu so opravili že 1463 inšpekcijskih pregledov. Na Radiu Sraka smo gostili direktorico UVHVVR-ja Vido Čadonič Špelič. Gostici, prisluhnite svetovalni oddaji in upoštevajte navodila, da vas ne bo doletela globa ali še kaj hujšega, kot je zaprtje gostinskega obrata! 

Lepo povemo: IRENA POTOČAR PAPEŽ

Petek, 12 december 2014. Število ogledov 1666

Irana Potočar PapežPonedeljek, 8. grudna 2014 - 17.00 - V novi oddaji LEPO POVEMO je bila naša gostja univerzitetna diplomirana pedagoginja in profesorica slovenščine IRENA POTOČAR PAPEŽ. V različnih organizacijah vodi jezikovne delavnice ter seminarje o komunikaciji, javnem nastopanju, postavljanju ciljev, poslovnem bontonu in osebnostni rasti. Na višji šoli v Novem mestu v tem študijskem letu predava predmeta Poslovno komuniciranje in vodenje ter Kultura vedenja. Na TV Vaš kanal vodi oddajo z naslovom Moja sLOVEnščina, piše prispevke za revijo Podjetnik in Pravosodni bilten ter še in še. V oddaji je tekla beseda o rabi slovenščine.

Lepo povemo, še lepše pa zapojemo: MATEJ KOCJANČIČ in TONI GAŠPERIČ

Petek, 19 december 2014. Število ogledov 2361

KOCJANCIC-GASPERICČetrtek, 18. grudna 2014 - 16.00 - V oddaji smo povedali, kakšen je slovenski jezik v slovenskih popevkah in v narodno-zabavni glasbi. Vemo, da tisti, ki pišejo besedila, včasih tudi grešijo, kot vsi drugi smrtniki, in v oddaji smo slišali, katere so tiste najbolj pogoste slovnične in pomenske napake, ki se pojavljajo v skladbah, ki jih poslušate na radijskih valovih. V oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, sta o lepih in manj lepih plateh pesmi v domači glasbi spregovorila MATEJ KOCJANČIČ, novi predsednik Društva pesnikov slovenske glasbe, in član tega društva, večni mladenič TONI GAŠPERIČ (foto: Drago Vovk).

ZELIŠČNA KMETIJA KALAN: Vikica in Milan Kalan

Sreda, 21 januar 2015. Število ogledov 3048

Zeliščna kmetija KalanSreda, 21. prosinca 2015 - 10.00 - Gosta sta nas popeljala v svet pridelave zelišč ter predstavila pot dvajsetih let v okolici Kalobja na Kozjanskem, kako sta začela, kaj danes delajo in kaj načrtujejo za naprej, katera zelišča pridelujejo, proti katerim boleznim jih uporabljajo, kje jih najdete, kje lahko dobite njihove izdelke ter še in še. Več na tej povezavi. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Samo Bdeir, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Policijska uprava Novo mesto - JANEZ OGULIN

Četrtek, 22 januar 2015. Število ogledov 1445

Janez OgulinČetrtek, 22. prosinca 2015 - 10.00 - Gost oddaje, JANEZ OGULIN je od maja 2013 spec., direktor POLICIJSKE UPRAVE Novo mesto. Je uveljavljeni policist z veliko izkušnjami in bogatim znanjem. V oddaji je predstavil območja delovanja PU Novo mesto, oddelke, policijske postaje s posebnim delovnim področjem, spregovoril o varovanju na mejnih prehodih, kontrolah prometa, načrtih, ustreznosti opreme in zaposlovanju. Več na www.policija.si. Posnetek pogovora, ki ga je vodila Marjanca Rozman, lahko poslušate tukaj.

Naš vsakdanjik: ZVONE LAH - poslanec

Nedelja, 25 januar 2015. Število ogledov 923

Zvonko LahSobota, 24. prosinca 2015 - 9.30 - V našem studiu smo gostili nekdanjega župana občine Mirna Peč, sedaj pa poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije, ZVONETA LAHA. V oddaji jo predstavil delo v Državnem zboru ter svoje delovno področje. Oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, prisluhnite tukaj.

Naš vsakdanjik: STANKO VALPATIČ

Torek, 03 februar 2015. Število ogledov 2139

VALPATIC-STANE2015Torek, 15. grudna 2015 - 16:00 - Na radiu Sraka smo gostili STANKA VALPATIČA, ki nas je obvestil o akciji Društva za osvoboditev živali in njihovih pravic - Veseli prazniki za ljudi in živali, s katero bodo morda vsaj za spoznanje ublažili pobijanje živali, ki se še posebej masovno izvaja prav za praznike. Tudi tokrat so sodelovanju povabili podjetje K naravi s svojo vegansko proizvodnjo. Med drugim pa je izšla tudi nova številka revije Osvoboditev živali. Prisluhnite pogovoru, ki ga j vodil Samo Bdeir, tukaj.

PREDLAGAJTE PROMETNO KONTROLO!

Petek, 20 februar 2015. Število ogledov 1320

policija-logotipMenite, da prihaja na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih krštev? Si želite, da bi policija tam (pogosteje) opravljala nadzor prometa? Sporočite jim, kje bi bile po vašem mnenju potrebne prometne kontrole. Spletni obrazec najdete tukaj! 

 

 

Pevci in godci: RUDI BUČAR

Torek, 10 marec 2015. Število ogledov 904

RUDI-BUCAR-SRAKATorek, 10. sušca 2015 - 16:00 - Na Radiu Sraka smo gostili priznanega istrskega glasbenika Rudija Bučarja, ki si skozi ustvarjanje prizadeva ohranjati istrsko kulturno dediščino in jo hkrati približati mlajšim rodovom. Kot je zanj značilno, prireja istrske ljudske skladbe in piše avtorske v duhu istrske glasbe. Predstavil smo novi album Konec, ki vključuje skladbe Šaltinka, s katero se je predstavil na letošnji EMI, skladbo Ti, s katero je zmagal na Slovenski popevki 2014 in Sen znala jes, zmagovalko z Melodij morja in sonca 2014. Tukaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir.

Naš vsakdanjik: LUKA MESEC

Sreda, 22 april 2015. Število ogledov 1186

Luka Mesec - ZLSreda, 22. malega travna 2015 - 17.05 - O zadružništvu, delavskem soupravljanju, privatizaciji, odpisu dolgov najrevnejšim, upravljanju s podjetji v državni lasti ter aktualnih temah je spregovoril gost tokratne oddaje LUKA MESEC, koordinator INICIATIVE ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM in vodja poslanske skupine ZDRUŽENE LEVICE. Posnetek zanimive oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Penang World Music Festival 2015

Torek, 05 maj 2015. Število ogledov 1636

Penang-rodriguezraul Ponedeljek, 4. velikega travna 2015 - 20.00 - Sredi aprila se je na malezijskem otoku Penang, znanem po razvijajočem se turizmu, odvijal glasbeni festival, na katerem so se predstavile zasedbe z vsega sveta. Nekatere bomo slišali tudi na začetku nocojšnje oddaje, peli in igrali bodo sestavi GUS TEJA iz Indonezije, brazilski CASUARINA, NADING RHAPSODY iz Malezije, TRAD ATTACK! iz Estonije, nemška zasedba ANNALUK, ruske pevke VEDAN KOLOT, kvartet AJINAI iz Mongolije, Nemec PREM JOSHUA s pretežno indijskimi spremljevalci in Španci RAZON DE SON (na sliki; foto DRAGO VOVK). Več o festivalu si lahko preberete tudi tukaj.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Več / More...

Naš vsakdanjik: Policijska uprava Novo mesto - TONE KOS

Torek, 19 maj 2015. Število ogledov 1595

Tone Kos - PU NM - na Radiu Sraka - Maj 2015Torek, 19. velikega travna 2015 - 10.00 - V lepem sončnem vremenu se na cestah poveča udeležba kolesarjev in voznikov enoslednih vozil oz. motoristov. Potrebna je večja previdnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Gost oddaje, v kateri je tekla beseda o varni vožnji, opremi koles, kolesarjev, enoslednih vozil in njihovih lastnikov, najpogostejših vzrokih nesreč in nasvetih za njihovo preprečevanje je bil TONE KOS, inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Novo mesto. Posnetek zanimivega pogovora, ki ga je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: program SVIT

Četrtek, 04 junij 2015. Število ogledov 1084

 

Svit-2014Sreda, 3. rožnika 2015 - 13.30 - Gostja oddaje je bila VLASTA CURHALEK, pomočnica direktorja za zdravstveno nego v ZDRAVSTVENEM DOMU KRŠKO. Tema oddaje je bila predstavitev PROGRAMA SVIT, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit rešuje življenja! Posnetek oddaje najdete tukaj.

 

Poslanka na obisku: URŠKA BAN

Sreda, 10 junij 2015. Število ogledov 1959

Urška Ban na Radiu Sraka - 9. 1. 2016Sobota, 9. prosinca 2016 - 9.30 - Gostja prve letošnje oddaje je bila URŠKA BAN, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije in predsednica Odbora za finance in monetarno politiko. V oddaji je prestavila napredek in razvoj na Dolenjskem, od koder prihaja, trenutno dogajanje v Državnem zboru in področja, ki jih pokriva. Tukaj lahko prisluhnete oddaji.

Kraljestvo popevk: IBRICA JUSIĆ

Nedelja, 14 junij 2015. Število ogledov 2329

ibrica-jusic Nedelja, 14. rožnika 2015 - 20.00 - Na radiu Sraka smo v tem nedeljskem večeru gostili IBRICO JUSIĆA, poznanega kot dubrovniškega trubadurja. Ibrica se je kot kitarist in kantavtor uveljavil leta 1968 na festivalu v Zagrebu. Prelomnico v njegovem delu je predstavljal prvi simfonični album "Ibrica" (1981), ki ga je orkestriral njegov starejši brat Djelo Jusić. V pogovoru z Darkom Povšetom je predstavil svojo novo zgoščenko. Posnetek oddaje in sveži sliki najdete tukaj. (Foto: Drago Vovk, koncert v dvorani Vatroslav Lisinski, Zagreb, 80-ta leta prejšnjega stoletja).

Srakina sobotna veselica: MIRO KLINC

Sobota, 22 avgust 2015. Število ogledov 3375

KLINCMIRO-Hmeljnik2008

Sobota, 22. velikega srpana 2015 - 21.00 - Ansambel MIRO KLINC iz Liboj pri Petrovčah letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je izšel nov CD z naslovom MI SMO IZ LIBOJ. Vodja ansambla Miro Klinc je poleg glasbe tudi ljubitelj in pridelovalec vina. Oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, lahko prisluhnete tukaj. (Foto: Drago Vovk)

 

Pevci in godci: MODRIJANI

Petek, 25 september 2015. Število ogledov 1785

MODRIJANI-SRAKATorek, 22. kimavca 2015 - 16.00 - Člani ansambla MODRIJANI letošnjo jesen obeležujejo 15. obletnico delovanja. Med pripravami na Noč Modrijanov, ki bo prihodnje leto, snemajo nove pesmi in z njimi razveseljujejo številne ljubitelje narodnozabavne glasbe. Najnovejšao skladbo z naslovom TEBI so posneli s producentom Martinom Štibernikom, spot z režiserjem Alenom Pavšarjem. Pesem sta napisala Rok Švab in Blaž Švab. V studiu Radia Sraka smo gostili Blaža Švaba in Franja Oseta. Spodaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir. (Foto: Samo Bdeir)

Srakina sobotna veselica: ROBERT GOTER

Sobota, 10 oktober 2015. Število ogledov 774

Robert Goter Sobota, 3. vinotoka 2015 - 21.00 - Prvo sobotno večerno oddajo nam je popestril ROBERT GOTER, vsestranski harmonikar, dobitnik številnih najvišjih nagrad in priznanj v igranju na diatonično harmoniko. V oddaji je predstavil svojo novo zgoščenko z naslovom NA ŠPICI, spregovoril o programu za učenje harmonik VSAK SE LAHKO NAUČI ter nam zaupal marsikaj o bližajočem se koncertnem popotovanju po Južni Ameriki med Slovenci. Več na www.robertgoter.com. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Varuhinja človekovih pravic - Vlasta Nussdorfer

Petek, 27 november 2015. Število ogledov 1683

Vlasta Nussdorfer na Radiu Sraka - 26. 11. 2015Četrtek, 26. listopada 2015 - 13.15 - Menite, da vam je bila s predpisom državnega organa, organa krajevne samouprave ali nosilca javnih pooblastil kršena katera izmed pravic? Vas zanima kaj lahko in česa ne more storiti varuh človekovih pravic, kako priti do njega in kaj je pobuda? Vse to in še več ste izvedeli v oddaji Naš vsakdanjik, v kateri je bila gostja VLASTA NUSSDORFER, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Več na www.varuh-rs.si. Posnetek zanimivega pogovora, ki ga je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Oddaja za vinogradnike in ljubitelje vin: Janez Živič, KZ Krško

Sreda, 30 december 2015. Število ogledov 1051

Janez Živič s harmoniko - foto DVNedelja, 27. grudna 2015 - 11.15 - Današnja Kmečka zadruga Krško je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujejo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina, grozdje za cviček pa kupijo pri članih zadruge. V sodobni in lepi kleti se trudijo pridelati vina, ki so všečna vedno bolj zahtevnemu trgu in sodijo v višji cenovni razred. Kletne zmogljivosti znašajo 4 mio litrov. Letno pridelajo 1,5 mio litrov vina, med katerimi je 90 % cvička. Ne le o vinu, tudi o drugih dejavnostih in načrtih kleti je v zadnji letošnji oddaji spregovoril direktor zadruge, JANEZ ŽIVIČ, ki rad zaigra tudi na harmoniko. (Foto: D. Vovk). Posnetek pogovora najdete tukaj.

Gospodarimo uspešno: KOMUNALA Novo mesto d.o.o.

Ponedeljek, 18 januar 2016. Število ogledov 2019

Vabljeni ste na predavanje o temeljnih postopkih oživljanja, na katerem vam bodo predstavili tudi iHELP-ov načrt do Srca prijazno podjetje, h kateremu je Komunala Novo mesto pristopila kot prva na Dolenjskem. Predavanje, ki ga je omogočil iHELP v sodelovanju s Komunalo Novo mesto, bo potekalo v prostorih Centralne čistilne naprave na Šmarješki cesti 10, v torek 26. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri ter v prostorih upravne stavbe Komunale Novo mesto na Podbevškovi 12, v sredo 27. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri... Več o tem v prilogi. Posnetek oddaje Gospodarimo uspešno pa najdete tukaj in v arhivu vsebine.

Kraljestvo popevk: TATJANA GROS

Nedelja, 31 januar 2016. Število ogledov 2347

Tatjana Gros in hčerka UrškaNedelja, 31. prosinca 2016 - 20.00 - Poslovila se je še ena junakinja slovenske popevke. Naša, dolenjska, TATJANA GROS. Njej v spomin smo pripravili oddajo, v kateri smo slišali delček klepeta iz davnega leta 1974, ko je Drago Vovk napisal tudi zapis, objavljen v reviji Stop. Marsikaj zanimivega je povedala, v oddaji pa ste lahko slišali tudi vse njene najbolj priljubljene popevke. Na sliki sta Tatjana in njena hčerka URŠKA, ki je tedaj imela pet let. Črno-bela slika pa je z dobrodelnega koncerta v dvorani Marof v Novem mestu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. (Foto: Drago Vovk) Posnetek oddaje najdete tukaj.

Kdo je med nami?

Prodaj in kupi