Radijska obvestila in zanimivosti

Naš vsakdanjik: Policijska uprava Novo mesto - JANEZ OGULIN

Četrtek, 22 januar 2015. Število ogledov 1339

Janez OgulinČetrtek, 22. prosinca 2015 - 10.00 - Gost oddaje, JANEZ OGULIN je od maja 2013 spec., direktor POLICIJSKE UPRAVE Novo mesto. Je uveljavljeni policist z veliko izkušnjami in bogatim znanjem. V oddaji je predstavil območja delovanja PU Novo mesto, oddelke, policijske postaje s posebnim delovnim področjem, spregovoril o varovanju na mejnih prehodih, kontrolah prometa, načrtih, ustreznosti opreme in zaposlovanju. Več na www.policija.si. Posnetek pogovora, ki ga je vodila Marjanca Rozman, lahko poslušate tukaj.

Naš vsakdanjik: ZVONE LAH - poslanec

Nedelja, 25 januar 2015. Število ogledov 825

Zvonko LahSobota, 24. prosinca 2015 - 9.30 - V našem studiu smo gostili nekdanjega župana občine Mirna Peč, sedaj pa poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije, ZVONETA LAHA. V oddaji jo predstavil delo v Državnem zboru ter svoje delovno področje. Oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, prisluhnite tukaj.

Naš vsakdanjik: STANKO VALPATIČ

Torek, 03 februar 2015. Število ogledov 2056

VALPATIC-STANE2015Torek, 15. grudna 2015 - 16:00 - Na radiu Sraka smo gostili STANKA VALPATIČA, ki nas je obvestil o akciji Društva za osvoboditev živali in njihovih pravic - Veseli prazniki za ljudi in živali, s katero bodo morda vsaj za spoznanje ublažili pobijanje živali, ki se še posebej masovno izvaja prav za praznike. Tudi tokrat so sodelovanju povabili podjetje K naravi s svojo vegansko proizvodnjo. Med drugim pa je izšla tudi nova številka revije Osvoboditev živali. Prisluhnite pogovoru, ki ga j vodil Samo Bdeir, tukaj.

PREDLAGAJTE PROMETNO KONTROLO!

Petek, 20 februar 2015. Število ogledov 1228

policija-logotipMenite, da prihaja na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih krštev? Si želite, da bi policija tam (pogosteje) opravljala nadzor prometa? Sporočite jim, kje bi bile po vašem mnenju potrebne prometne kontrole. Spletni obrazec najdete tukaj! 

 

 

Pevci in godci: RUDI BUČAR

Torek, 10 marec 2015. Število ogledov 809

RUDI-BUCAR-SRAKATorek, 10. sušca 2015 - 16:00 - Na Radiu Sraka smo gostili priznanega istrskega glasbenika Rudija Bučarja, ki si skozi ustvarjanje prizadeva ohranjati istrsko kulturno dediščino in jo hkrati približati mlajšim rodovom. Kot je zanj značilno, prireja istrske ljudske skladbe in piše avtorske v duhu istrske glasbe. Predstavil smo novi album Konec, ki vključuje skladbe Šaltinka, s katero se je predstavil na letošnji EMI, skladbo Ti, s katero je zmagal na Slovenski popevki 2014 in Sen znala jes, zmagovalko z Melodij morja in sonca 2014. Tukaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir.

Naš vsakdanjik: LUKA MESEC

Sreda, 22 april 2015. Število ogledov 1078

Luka Mesec - ZLSreda, 22. malega travna 2015 - 17.05 - O zadružništvu, delavskem soupravljanju, privatizaciji, odpisu dolgov najrevnejšim, upravljanju s podjetji v državni lasti ter aktualnih temah je spregovoril gost tokratne oddaje LUKA MESEC, koordinator INICIATIVE ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM in vodja poslanske skupine ZDRUŽENE LEVICE. Posnetek zanimive oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Penang World Music Festival 2015

Torek, 05 maj 2015. Število ogledov 1532

Penang-rodriguezraul Ponedeljek, 4. velikega travna 2015 - 20.00 - Sredi aprila se je na malezijskem otoku Penang, znanem po razvijajočem se turizmu, odvijal glasbeni festival, na katerem so se predstavile zasedbe z vsega sveta. Nekatere bomo slišali tudi na začetku nocojšnje oddaje, peli in igrali bodo sestavi GUS TEJA iz Indonezije, brazilski CASUARINA, NADING RHAPSODY iz Malezije, TRAD ATTACK! iz Estonije, nemška zasedba ANNALUK, ruske pevke VEDAN KOLOT, kvartet AJINAI iz Mongolije, Nemec PREM JOSHUA s pretežno indijskimi spremljevalci in Španci RAZON DE SON (na sliki; foto DRAGO VOVK). Več o festivalu si lahko preberete tudi tukaj.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Več / More...

Naš vsakdanjik: Policijska uprava Novo mesto - TONE KOS

Torek, 19 maj 2015. Število ogledov 1480

Tone Kos - PU NM - na Radiu Sraka - Maj 2015Torek, 19. velikega travna 2015 - 10.00 - V lepem sončnem vremenu se na cestah poveča udeležba kolesarjev in voznikov enoslednih vozil oz. motoristov. Potrebna je večja previdnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Gost oddaje, v kateri je tekla beseda o varni vožnji, opremi koles, kolesarjev, enoslednih vozil in njihovih lastnikov, najpogostejših vzrokih nesreč in nasvetih za njihovo preprečevanje je bil TONE KOS, inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Novo mesto. Posnetek zanimivega pogovora, ki ga je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: program SVIT

Četrtek, 04 junij 2015. Število ogledov 972

 

Svit-2014Sreda, 3. rožnika 2015 - 13.30 - Gostja oddaje je bila VLASTA CURHALEK, pomočnica direktorja za zdravstveno nego v ZDRAVSTVENEM DOMU KRŠKO. Tema oddaje je bila predstavitev PROGRAMA SVIT, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit rešuje življenja! Posnetek oddaje najdete tukaj.

 

Poslanka na obisku: URŠKA BAN

Sreda, 10 junij 2015. Število ogledov 1872

Urška Ban na Radiu Sraka - 9. 1. 2016Sobota, 9. prosinca 2016 - 9.30 - Gostja prve letošnje oddaje je bila URŠKA BAN, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije in predsednica Odbora za finance in monetarno politiko. V oddaji je prestavila napredek in razvoj na Dolenjskem, od koder prihaja, trenutno dogajanje v Državnem zboru in področja, ki jih pokriva. Tukaj lahko prisluhnete oddaji.

Kraljestvo popevk: IBRICA JUSIĆ

Nedelja, 14 junij 2015. Število ogledov 2208

ibrica-jusic Nedelja, 14. rožnika 2015 - 20.00 - Na radiu Sraka smo v tem nedeljskem večeru gostili IBRICO JUSIĆA, poznanega kot dubrovniškega trubadurja. Ibrica se je kot kitarist in kantavtor uveljavil leta 1968 na festivalu v Zagrebu. Prelomnico v njegovem delu je predstavljal prvi simfonični album "Ibrica" (1981), ki ga je orkestriral njegov starejši brat Djelo Jusić. V pogovoru z Darkom Povšetom je predstavil svojo novo zgoščenko. Posnetek oddaje in sveži sliki najdete tukaj. (Foto: Drago Vovk, koncert v dvorani Vatroslav Lisinski, Zagreb, 80-ta leta prejšnjega stoletja).

Srakina sobotna veselica: MIRO KLINC

Sobota, 22 avgust 2015. Število ogledov 3271

KLINCMIRO-Hmeljnik2008

Sobota, 22. velikega srpana 2015 - 21.00 - Ansambel MIRO KLINC iz Liboj pri Petrovčah letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je izšel nov CD z naslovom MI SMO IZ LIBOJ. Vodja ansambla Miro Klinc je poleg glasbe tudi ljubitelj in pridelovalec vina. Oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, lahko prisluhnete tukaj. (Foto: Drago Vovk)

 

Pevci in godci: MODRIJANI

Petek, 25 september 2015. Število ogledov 1676

MODRIJANI-SRAKATorek, 22. kimavca 2015 - 16.00 - Člani ansambla MODRIJANI letošnjo jesen obeležujejo 15. obletnico delovanja. Med pripravami na Noč Modrijanov, ki bo prihodnje leto, snemajo nove pesmi in z njimi razveseljujejo številne ljubitelje narodnozabavne glasbe. Najnovejšao skladbo z naslovom TEBI so posneli s producentom Martinom Štibernikom, spot z režiserjem Alenom Pavšarjem. Pesem sta napisala Rok Švab in Blaž Švab. V studiu Radia Sraka smo gostili Blaža Švaba in Franja Oseta. Spodaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir. (Foto: Samo Bdeir)

Srakina sobotna veselica: ROBERT GOTER

Sobota, 10 oktober 2015. Število ogledov 668

Robert Goter Sobota, 3. vinotoka 2015 - 21.00 - Prvo sobotno večerno oddajo nam je popestril ROBERT GOTER, vsestranski harmonikar, dobitnik številnih najvišjih nagrad in priznanj v igranju na diatonično harmoniko. V oddaji je predstavil svojo novo zgoščenko z naslovom NA ŠPICI, spregovoril o programu za učenje harmonik VSAK SE LAHKO NAUČI ter nam zaupal marsikaj o bližajočem se koncertnem popotovanju po Južni Ameriki med Slovenci. Več na www.robertgoter.com. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Varuhinja človekovih pravic - Vlasta Nussdorfer

Petek, 27 november 2015. Število ogledov 1570

Vlasta Nussdorfer na Radiu Sraka - 26. 11. 2015Četrtek, 26. listopada 2015 - 13.15 - Menite, da vam je bila s predpisom državnega organa, organa krajevne samouprave ali nosilca javnih pooblastil kršena katera izmed pravic? Vas zanima kaj lahko in česa ne more storiti varuh človekovih pravic, kako priti do njega in kaj je pobuda? Vse to in še več ste izvedeli v oddaji Naš vsakdanjik, v kateri je bila gostja VLASTA NUSSDORFER, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Več na www.varuh-rs.si. Posnetek zanimivega pogovora, ki ga je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Oddaja za vinogradnike in ljubitelje vin: Janez Živič, KZ Krško

Sreda, 30 december 2015. Število ogledov 935

Janez Živič s harmoniko - foto DVNedelja, 27. grudna 2015 - 11.15 - Današnja Kmečka zadruga Krško je bila ustanovljena leta 1993 in ima lastne vinogradniške površine na posestvu Sremič, kjer pridelujejo vrhunska bela in rdeča ter predikatna vina, grozdje za cviček pa kupijo pri članih zadruge. V sodobni in lepi kleti se trudijo pridelati vina, ki so všečna vedno bolj zahtevnemu trgu in sodijo v višji cenovni razred. Kletne zmogljivosti znašajo 4 mio litrov. Letno pridelajo 1,5 mio litrov vina, med katerimi je 90 % cvička. Ne le o vinu, tudi o drugih dejavnostih in načrtih kleti je v zadnji letošnji oddaji spregovoril direktor zadruge, JANEZ ŽIVIČ, ki rad zaigra tudi na harmoniko. (Foto: D. Vovk). Posnetek pogovora najdete tukaj.

Gospodarimo uspešno: KOMUNALA Novo mesto d.o.o.

Ponedeljek, 18 januar 2016. Število ogledov 1903

Vabljeni ste na predavanje o temeljnih postopkih oživljanja, na katerem vam bodo predstavili tudi iHELP-ov načrt do Srca prijazno podjetje, h kateremu je Komunala Novo mesto pristopila kot prva na Dolenjskem. Predavanje, ki ga je omogočil iHELP v sodelovanju s Komunalo Novo mesto, bo potekalo v prostorih Centralne čistilne naprave na Šmarješki cesti 10, v torek 26. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri ter v prostorih upravne stavbe Komunale Novo mesto na Podbevškovi 12, v sredo 27. januarja 2016, ob 12. uri in 15. uri... Več o tem v prilogi. Posnetek oddaje Gospodarimo uspešno pa najdete tukaj in v arhivu vsebine.

Kraljestvo popevk: TATJANA GROS

Nedelja, 31 januar 2016. Število ogledov 2222

Tatjana Gros in hčerka UrškaNedelja, 31. prosinca 2016 - 20.00 - Poslovila se je še ena junakinja slovenske popevke. Naša, dolenjska, TATJANA GROS. Njej v spomin smo pripravili oddajo, v kateri smo slišali delček klepeta iz davnega leta 1974, ko je Drago Vovk napisal tudi zapis, objavljen v reviji Stop. Marsikaj zanimivega je povedala, v oddaji pa ste lahko slišali tudi vse njene najbolj priljubljene popevke. Na sliki sta Tatjana in njena hčerka URŠKA, ki je tedaj imela pet let. Črno-bela slika pa je z dobrodelnega koncerta v dvorani Marof v Novem mestu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. (Foto: Drago Vovk) Posnetek oddaje najdete tukaj.

Veseli petkov večer: ANSAMBEL SAŠA AVSENIKA

Sobota, 05 marec 2016. Število ogledov 778

sasoavsenikPetek, 4. sušca 2016 -20:00  - V petek zvečer smo na Radiu Sraka gostili Ansambel Saša Avsenika. S prihajajočega albuma prihaja tudi zadnja uspešnica Sedem vrtnic, ki jo smo seveda slišali tudi v veseli petkovi večerni oddaji. Pesem je bila v nemškem jeziku izdana že pred več kot tridesetimi leti v izvedbi Ansambla bratov Avsenik, slovensko besedilo pa je tokrat prispeval dolgoletni član legendarnega ansambla, Alfi Nipič. Skladba predstavlja prvo sodelovanje Alfija z Ansamblom Saša Avsenika.

Naši vrtci in šole: MOJCA LUKŠIČ - Gimnazija Novo mesto

Sreda, 23 marec 2016. Število ogledov 1173

Mojca Lukšič - Gimnazija NMTorek, 22. sušca 2016 - 10.00 - Gimnazija Novo mesto je najstarejša splošnoizobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v slovenskem prostoru. Letos obeležuje 270 let delovanja. Gostja oddaje je bila ravnateljica Gimnazije Novo mesto, MOJCA LUKŠIČ (foto: Tomaž Levičar). V oddaji je predstavila zgodovino, izobraževalne programe, interesne dejavnosti ter številne prireditve ob visokem jubileju Gimnazije. Opozorila pa je tudi na pravilno rabo slovenskega knjižnega jezika. Več na www.gimnm.org. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Reševanje ob zastoju srca

Torek, 12 april 2016. Število ogledov 1253

FRANCIBORSANPonedeljek, 11. malega travna 2016 - 16.00 - Načrt vzpostavitve učinkovite in največje mreže usposobljenih prostovoljcev za reševanje življenj ob zastoju srca z uporabo iHELP aplikacije na pametnih mobilnih telefonih in aparatov za oživljanje na območju Dolenjske in Bele krajine«, je bila tokratna tema oddaje. Gostili smo predsednika Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Podružnice za Dolenjsko in Belo krajino FRANCIJA BORSANA. Za posnetek oddaje, ki jo je vodil Samo Bdeir, kliknite tukaj.

 

Gospodarimo uspešno: Komunala Novo mesto

Torek, 19 april 2016. Število ogledov 1321

V času od 19. do 21. aprila 2016, ste lahko prisluhnili trem oddajam Gospodarimo uspešno. 19. aprila je bil ob 10.00 uri gost oddaje SIMON ŠTUKELJ, vodja sektorja splošna komunala, ki je spregovoril o ločevanju odpadkov, načrtu KEMSO in EKO tednu. 20. aprila smo od 9.15 h naprej gostili ISTOKA ZORKA, vodjo sektorja vodo oskrba, ki je spregovoril o kakovosti pitne vode ter predstavil hidravlične izboljšave. 21. aprila smo od 8.00 h naprej gostili GREGORJA KLEMENČIČA, direktorja Komunale Novo mesto d.o.o. V oddaji je predstavil Dneva odprtih vrat in prireditev ob Dnevu zemlje. Kliknite več in prisluhnite posnetkom vseh treh oddaj.

Ljudski pevci in godci: Tine Lesjak

Torek, 19 april 2016. Število ogledov 1416

LESJAKTINE-1980Torek, 19. malega travna 2016 - 16.00 - Gost oddaje je bil harmonikar, pevec in zbiratelj ljudskega pesemskega gradiva Tine Lesjak iz Oplotnice pod Pohorjem. Beseda je tekla o starih ljudskih pesmih, ki jih je pel tako s Pevci s Pohorja kot z ansamblom domače glasbe Bratje iz Oplotnice. Kaj so povedale? Komu so bile namenjene? Gost pa je predstavil tudi glasbeno druženje ob 15. obletnici delovanja ansambla Vrt, v katerem igra tudi njegov sin Tini Lesjak . Slika današnjega gosta je iz leta 1990, nastala je med snemanjem Lesjakove prve samostojne kasete, slikal je založnik Drago Vovk.

Godec v studiu: MIHA DEBEVEC

Četrtek, 28 april 2016. Število ogledov 1461

 

Miha Debevec-2016Četrtek, 28. malega travna 2016 - 14.00 - Spet nas je obiskal godec na diatonični harmoniko, mladi mojster igranja MIHA DEBEVEC. Razlog je preprost - izdal je namreč novo glasbeno zgoščenko s sila raznoliko glasbo. Naslov nove zgoščenke je DEŽ IN SONCE. Če ste oddajo zamudili, potem prisluhite posnetku pogovora tukaj.

 

Naši vrtci in šole: OŠ Šmarjeta

Petek, 29 april 2016. Število ogledov 1202

OS-SmarjetaPonedeljek, 25. malega travna 2016 - 10.00 - V oddaji je tekla beseda o Vrtcu in Osnovni šoli Šmarjeta. Gostili smo NEVENKO LAHNE, ravnateljico šole in vrtca ter JOŽICO GODEC, pomočnico ravnateljice. Poleg predstavitve programa šole in vrtca, so se vam v oddaji predstavili tudi najmlajši. Več na www.os-smarjeta.si. Kliknite tukaj in prisluhnite posnetku oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman.

Bodoči urednik že prevzema vajeti

Nedelja, 01 maj 2016. Število ogledov 3100

Ponedeljek, 1. velikega travna 2016 - Ko smo mislili, da je Blaž Vovk začel z delom na radiu že zelo zgodaj (pri svojih 10 letih), nas je te dni presenetil njegov sin Marko, ki že pri svojih dveh letih prevzema ''uredniške vajeti'' na Radiu Sraka. Darko je Marka hitro spoznal z mikrofonom in mešalno mizo, sedaj pa je le še vprašanje časa kdaj vas bo mladi Marko pozdravil v živo z valov Radia Sraka. Oglejte si priprave na prvo radijsko delo, tukaj pa vas čaka nekaj utrinkov izpred enega leta, ko je Marko še živel v Ekvadorju.

Naš vsakdanjik: Spominčica

Ponedeljek, 30 maj 2016. Število ogledov 593

DSO MetlikaPonedeljek, 30. velikega travna 2016 - 10.00 - V oddaji je tekla beseda o programu za Demenco v DOMU STAREJŠIH OBČANOV METLIKA, posebnostih ustanove, usmeritvah za naprej ter o skupini za pomoč in podporo bolnikom z demenco in njihovim svojcem, Regratova lučka. Gostje oddaje so bile Vlasta Petraš, vodja skupine za pomoč bolnikom z demenco in njihovim svojcem Regratova lučka, Brigita Muhič, vodja programa za Demenco v Domu starejših občanov Metlika in Stanislava Majerle, direktorica Doma starejših občanov Metlika. Več na www.spomincica.si. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, najdete tukaj.

Pevci in godci: ARIEL CUBRIA

Četrtek, 16 junij 2016. Število ogledov 1510

Ariel CubriaPonedeljek, 13. rožnika 2016 - 16:00 - Današnji gost je bil kubanski glasbenik Ariel Cubria, ki že nekaj časa živi in ustvarja v Ljubljani. V svoji domovini je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki, kot so Fernando Alvarez, Pio Leyva in Omara Portuondo, pri nas pa se je družil tudi z Vladom Kreslinom, s pevko in flautistko Tinkaro Kovač, s harmonikarjem Juretom Torijem pa tudi s hrvaško zasedbo Cubismo. Predstavil je svojo glasbo ter pred mikrofonom v našem studiu tudi zapel in zaigral. Za posnetek oddaje, ki jo je vodil Darko Povše, kliknite levo spodaj.

Pevci in godci: LJUDSKI PEVCI VESELI PRIJATELJI

Sreda, 13 julij 2016. Število ogledov 433

Ponedeljek, 11. malega srpana 2016 - 16.00 - Ljudski pevci in godci VESELI PRIJATELJI so glasbena skupina ter člani Umetniškega društva Ustvarjalec Majšperk. Prihajajo iz občin Majšperk, Kidričevo, Rogaška Slatina in Slovenska Bistrica. Zelo so dejavni, saj pripravljajo že gradivo za tretjo zgoščenko. Pojejo, igrajo in poustvarjajo predvsem v ljudskem stilu petja in igranja. Sodelujejo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, revijah Javnega sklada za kulturne dejavnosti in ostalih prireditvah. Tokrat so nam pod vodstvom JOŽETA NOVAKA zapeli in zaigrali tudi v živo v našem studiu. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Natalija Mikec, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: TOMO KRIŽNAR IN BOJANA PIVK KRIŽNAR

Sobota, 23 julij 2016. Število ogledov 1070

Kriznar-PivkČetrtek, 21. malega srpana 2016 - 17: 00 - TOMO KRIŽNAR je velik borec za človekove pravice. V svojih knjigah izpostavlja občutljivost preživelih staroselskih kultur in načine, kako jih zaščititi. Zadnja leta je s svojimi človekoljubnimi dejanji najbolj prepoznaven v Afriki, kjer že več let s kamerami dokumentira vojno nasilje nad prebivalci. Ob tokratnem obisku na našem radiu je skupaj z ženo BOJANO svoje delo in načrte predstavil še podrobneje. (Foto: Slovenske novice)

Kdo je med nami?

Prodaj in kupi