Radijska obvestila in zanimivosti

Glasba sveta: EXIB 2016, Portugalska

Torek, 31 maj 2016. Število ogledov 1624

LARA-BELLOPonedeljek, 30. junija (velikega travna) 2016 - 20.00 - V prvih dneh tega meseca se je v zgodovinskem in turističnem mestu Evora na Portugalskem odvijal 3. glasbeni sejem, imenovan EXIB, s poudarkom na glasbeni ustvarjalnosti Iberijskega polotoka ter Srednje in Južne Amerike. Prireditelji so pripravili vrsto predavanj, okroglih miz, predstavitev in seveda koncertov. Zgodba se bo v začetku junija ponovila tudi v letu 2017, na dogodek pa je spet povabljen tudi Radio Sraka. Predstavitev lanskoletnega glasbenega utripa iz Evore si lahko ogledate TUKAJ. Tam je lansko leto zapela tudi španska pevka LARA BELLO. (foto: Drago Vovk). ... Para ver mas pincha aqui.

Naš vsakdanjik: Bonton - Irena Potočar Papež

Ponedeljek, 06 marec 2017. Število ogledov 1638

Irena Potočar PapežPonedeljek, 6. marca (sušca) 2017 - 16.00 - Svetovalna oddaja z avtorico nove knjige BONTON (bonbon) za vsak dan, IRENO POTOČAR PAPEŽ. Beseda je tekla o vedenju za osebno in poslovno odličnost, ter nasveti in namigi za doma, v vrtcu in šoli, službi in družbi. Kliknite spodaj in prisluhnite posnetku oddaje.

Gospodarimo uspešno: Gimnazija Novo mesto

Torek, 14 marec 2017. Število ogledov 1040

Natalija Petakovič - Gimnazija Novo mestoTorek, 14. marca (sušca) 2017 - 13.15 - V oddaji je tekla beseda o Gimnaziji Novo mesto, izobraževalnih programih, programu UNESCO, njegovih vrednotah ter vpisu v Visokošolske programe. Gostja oddaje je bila NATALIJA PETAKOVIČ, profesorica slovenščine in nekdanja ravnateljica. Več na www.gimnm.si. Posnetek oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Županje in župani na našem slišnem območju: Občina Metlika - Darko Zevnik

Sobota, 13 maj 2017. Število ogledov 79

Darko ZevnikSobota, 13. maja (velikega travna) 2017 - 9.30 - Nadaljujemo z nizom oddaj v letu 2017. V njih predstavljamo dogajanje, razvoj, napredek in načrte v številnih občinah na našem slišnem območju. Naš tokratni gost je bil župan občine Metlika, DARKO ZEVNIK. Vaša vprašanja sprejemamo že pred oddajami na tel. št. 07/33-23-300 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Ostanimo zdravi: Metuljčica - društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice

Sreda, 24 maj 2017. Število ogledov 67

MetuljčicaSreda, 24. maja (velikega travna) 2017 - 14.00 - 25. maja obeležujemo Svetovni dan ščitnice. Gostja oddaje je bila JANJA DRENŠEK, predsednica METULJČICE, društva za pomoč pri obolenjih ščitnice. Predstavila je društvo, njegove dejavnosti in načrte ter spregovorila o preprečevanju in zdravljenju bolezni. Kliknite tukaj in prisluhnite posnetku oddaje.

Rainforest World Music Festival 2014 + 2012

Torek, 14 avgust 2012. Število ogledov 3042

MATHEWA NGAUA JAUAPonedeljek, 7. malega srpana 2014 - 20.00 - Konec junija sta se na severnem, malezijskem delu azijskega otoka Borneo odvila tako sejem azijske glasbe s stojnicami, okroglimi mizami in koncerti, kot že dobro uveljavljeni festival glasbe sveta v tamkajšnjem deževnem gozdu. V oddaji smo predstavili oba glasbena dogodka, saj je bil Radio Sraka tudi letos eden izmed povabljenih medijev na ta dogodek. Poleg številnih glasbenikov z vseh celin smo v oddaji, ki ji lahko prisluhnete pod slikami, slišali tudi imenitnega godca, pevca in izdelovalca tamkajšnjega ljudskega in vse bolj priljubljenega glasbila sape, MATHEWA NGAUA JAUA, ki je s svojo skupino Lan-e Tuyang tudi slavnostno odprl festival. (Foto: Drago Vovk).

Lepo povemo, še lepše zapojemo: Dame domače glasbe

Nedelja, 04 avgust 2013. Število ogledov 2757

Stanka Kovacic in Erna Potočnik KramerČetrtek, 25. malega srpana - 16.00 - Dame domače glasbe se imenujejo pevke, ki se že deset let družijo in seveda tudi skupaj prepevajo. Ob jubileju pa so dočakali izid CD plošče, na kateri je kar 21 skladb in nekatere od njih sta v oddaji predstavili članici vesele pevske druščine STANKA KOVAČIČ in ERNA POTOČNIK KRAMER (na sliki: dami po klepetu). Posnetek pogovora, ki ga je vodil Samo Bdeir, najdete tukaj.

Veseli petkov večer: TONY KLEPEC

Nedelja, 01 september 2013. Število ogledov 3437

Tony Klepec-2006-Trebnje- foto DVPetek, 30. velikega srpana - 20.00 - Naš tokratni gost je bil belokranjski rojak, godec na diatonično harmoniko in vodja ansambla s Floride v ZDA. Bilo je leto 2004, ko smo se z njegovega doma javljali neposredno v program Radia Sraka, naš nocojšnji gost in Franci Rajgl pa sta še veselo zaigrala! Morda se kdo še spomni, bilo je ob 16. uri, voditelj program pa je bil tedaj Silvester Polak. A Tony Klepec, ki je z ženo te dni na dopustu v domačih krajih, je svojo glasbeno pot predstavil nocoj - in seveda tudi zaigral. Med njegovim obiskom v domovini smo napisali tudi članek za Slovenske novice, ki ga najdete tukaj. Za posnetek oddaje, ki jo je vodil Samo Bdeir, pa kliknite tukaj. (foto: Drago Vovk)

Kaj me moti, kaj jezi in kaj mi živce para

Ponedeljek, 17 marec 2014. Število ogledov 1267

Kaj me moti, kaj jezi in kaj mi živce paraOddaja na Radiu Sraka!

Vsi tisti, ki ste imeli pereče vprašanje in zanj še niste dobili odgovora, nam ste lahko vsak torek posredovali vaše vprašanje. Ekipa radia Sraka je za vas do petka priskrbela odgovor odgovornih oseb, ministrstev, zavodov ali drugih ustanov. Oddaja je bila na sporedu vsak torek in petek ob 14:00 uri. 

Vprašanja in odgovore preteklih oddaj poslušajte v našem arhivu.

Lepo povemo, še lepše zapojemo: PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR

Četrtek, 29 maj 2014. Število ogledov 1184

Partizanski pevski zbor na radiu Sraka - 2014Torek, 27. velikega travna 2014 -16.00 - PARTIZANSKI PEVSKI ZBOR je bil ustanovljen v vasi Planina pri Črnomlju. Moški vokalni ansambel prepeva doma in na tujem od davnega leta 1944. V oddaji so zgodovino in uspehe Partizanskega pevskega zbora predstavili (od leve): BOGDAN LEBAN, nekdanji predsednik, FRANC GORNIK, dirigent, DARO MAJCEN, današnji predsednik, in BRANKO DEBELJAK, tajnik zbora. CD Najboljše pesmi Partizanskega pevskega zbora lahko kupite v prodajalni Sračje gnezdo v BTC Novo mesto, ali pa ga naročite in vam ga pošljejo po pošti (07/ 33 22 000; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ).

Lepo povemo, še lepše zapojemo: TAMBURAŠI POSEGANA

Četrtek, 03 julij 2014. Število ogledov 871

Tamburasi PoseganaPonedeljek, 30. rožnika 2014 - 16.00 - Skupina TAMBURAŠEV POSEGANA iz Hrvaške deluje od začetka leta 2013 in šteje pet glasbenih prijateljev. Veliko nastopajo na festivalih, kjer so bili tudi nagrajeni: Glasbeni festival Slavonije, Šokačke pisme Županja, mednarodni festivali tamburaške glasbe v Banja Lukim, Pljevljima, Beogradu, Bijelom polju. Nastopili so tudi na Kitajskem, na dvajsetdnevni turneji. Njihov repertoar je zelo širok: od tamburaških osnov, do zabavnih, latino in rock ritmov. Igrajo tudi Bachove in lastne avtorske skladbe. Naš gost je bil JOSIP RALAŠIĆ.

Kraljestvo popevk: NANA MILČINSKI

Nedelja, 20 julij 2014. Število ogledov 1865

Nana Milćinski in Samo BdeirNedelja, 20. malega srpana 2014 - 20.00 - V tokratni oddaji Kraljestvo popevk smo gostili pevko NANO MILČINSKI, ki je med drugim tudi dramaturginja in režiserka. V studiu Radia Sraka se je Nana ponovno družila z našim voditeljem Samom Bdeirjem. Skupaj sta predstavila njeno novo ploščo Od tod do vesolja...

Torkov večer z zimzelenčki: NINO ROBIČ

Petek, 15 avgust 2014. Število ogledov 2222

Nino RobičTorek, 12. velikega srpana 2014 - 20.00 - V nedeljo je v 84. letu po daljši bolezni v Ljubljani umrl NINO ROBIČ, pevec, ki se je v zlatih letih slovenske popevke v antologijo glasbe vpisal z brezčasnimi melodijami, kot so Ura brez kazalcev, Bambina, bambina, Poslednja postaja, Turška kava, Zemlja pleše, Življenje je vrtiljak in ... slišali ste jih v tokratni oddaji. Bil je tudi brat priljubljenega hrvaškega pevca Iva Robića, ki je uspel tudi na tujem. Kljub večkratnim vabilom ni Nino nikdar obiskal našega radia, rad pa je zahajal na svoje posestvo v vasi Krka, kjer je znal poprijeti tudi za čopič. (Foto: Drago Vovk)

Jezika ne šparat

Četrtek, 02 oktober 2014. Število ogledov 926

JezikiOd ponedeljka do sobote, do konca leta 2014 - 15.45 - Znanje tujih jezikov je danes nekaj samoumevnega in učiti naj bi se ga pričeli že v prvem razredu osnovne šole. Na Radiu Sraka pa bomo do konca leta predvajali malce šaljive, a poučne oddaje, da se lahko naučite nekaj osnovnih besed šestih tujih jezikov: angleščine, nemščine, ruščine, španščine, francoščine in italijanščine. Oddaje je pripravil, vsebinsko oblikoval in posnel urednik Radia Sraka, Drago Vovk, v sodelovanju s šolo tujih jezikov Yurena iz Novega mesta ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ). Posnetke minulih oddaj najdete tukaj.

Povejmo po slovensko

Torek, 07 oktober 2014. Število ogledov 1852

Od ponedeljka do petka - 8.40 in 15.40 - Povejmo po slovensko, po domače, po naše, je nova oddaja, ki je dolgo tlela v nas in ko enkrat poči, poči, in si človek reče: "Dovolj naj bo!" In tudi nam, na Radiu Sraka, takšnem preprostem, ljudskem, bolj podeželskem - v žlahtnem pomenu - kot mestnem, nam je v zadnjem času nekajkrat počilo, ko smo prebrali ali slišali niz ne prav leposlovnih neumnosti, ki iz nas, Slovencev, delajo, kot že toliko krat v zgodovini, hlapce in bitja brez lastne pameti...

Srakina sobotna veselica: SLAVO PLUT

Nedelja, 12 oktober 2014. Število ogledov 1991

Slavo PlutSobota, 11. vinotoka 2014 - 21.00 - Nocojšnji gost je bil priljubljeni harmonikar iz Semiča v Beli krajini. Včasih je igral v ansamblu Slavček, imel je tudi svojo zasedbo, doma in na tujem pa sta pogosto zaigrala tudi z očetom, nepozabnim ljudskih godcem in pevcem Tončkom Plutom. O ljudskem godčevstvu, o domačih ansamblih nekdaj in danes pa tudi o marsičem drugem, povezanim z njegovim krajem pod Semiško goro je tekla beseda v oddaji, v kateri je bilo tudi obilo glasbe. Seveda pa je zaigral tudi v živo. Slika SLAVA PLUTA je iz leta 1979, nastala na veselici na Uršnih selih. (Foto: Drago Vovk)

Lepo povemo: TONI GAŠPERIČ

Ponedeljek, 27 oktober 2014. Število ogledov 1173

Toni GašperičPonedeljek, 27. vinotoka 2014 - 10.00 - Po Radiu Sraka nadaljujemo z oddajami o pravilni rabi slovenskega jezika na različnih področjih: od uporabe v javnosti, do uporabe v šolah in uradih. Gost tokratne oddaje je bil TONI GAŠPERIČ, Belokranjec s sončne strani Gorjanecv, avtor naših rednih oddaj PREŠPRICANO. Posnetek pogovora, ki ga je vodil Samo Bdeir, najdete tukaj.

Veseli petkov večer: KVARTET GRČE

Sobota, 22 november 2014. Število ogledov 1140

Kvartet GrčePetek, 21. vinotoka 2014 - 20.00 - V KVARTETU GRČE pojejo štirje prijatelji, ki imajo radi lepo slovensko pesem. Živijo v znanem zdraviliškem kraju Dobrna. Njihov prvi večji nastop v tej zasedbi je bil leta 2010 na prireditvi "Anina nedelja" v Tinju pri Slovenski Bistrici. Pevsko znanje pridobivajo v moškem pevskem zboru Dobrna, v katerem prepevajo že vrsto let. Zadnje leto pa so z aktivnim sodelovanjem z Janezom Koleričem pridobili veliko dodatnega znanja in s skupnimi močmi posneli prvo zgoščenko. Naslov zgoščenke z dvanajstimi pesmimi je ŠOPEK LJUDSKIH.

Pevci in godci prihajajo: Ljudski pevci AJDA

Sreda, 03 december 2014. Število ogledov 1410

Ljudski pevci AjdaPonedeljek, 1. grudna 2014 - 16.00 - Začetek "veselega" decembra nam bodo z obiskom popestrili člani skupine LJUDSKIH PEVCEV AJDA iz Dolenje vasi pri Krškem. Pevci nastopajo na številnih srečanjih ljudskih pevcev ter ostalih prireditvah. Trudijo se za ohranjanje ljudskega izročila ter s tem tudi ljudskih pesmi.

GOSTINCI POZOR! UVHVVR vas gleda!

Četrtek, 11 december 2014. Število ogledov 1733

Naš vsakdanjik: Vida Čadonič Špelič

Vida-cadonic-spelicTorek, 9. grudna 2014 - 17:00 - Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je od 1. prosinca 2014 pristojna tudi za nadzor nad varnostjo in kakovostjo živil oz. hrane v gostinski dejavnosti. V tem letu so opravili že 1463 inšpekcijskih pregledov. Na Radiu Sraka smo gostili direktorico UVHVVR-ja Vido Čadonič Špelič. Gostici, prisluhnite svetovalni oddaji in upoštevajte navodila, da vas ne bo doletela globa ali še kaj hujšega, kot je zaprtje gostinskega obrata! 

Lepo povemo: IRENA POTOČAR PAPEŽ

Petek, 12 december 2014. Število ogledov 1525

Irana Potočar PapežPonedeljek, 8. grudna 2014 - 17.00 - V novi oddaji LEPO POVEMO je bila naša gostja univerzitetna diplomirana pedagoginja in profesorica slovenščine IRENA POTOČAR PAPEŽ. V različnih organizacijah vodi jezikovne delavnice ter seminarje o komunikaciji, javnem nastopanju, postavljanju ciljev, poslovnem bontonu in osebnostni rasti. Na višji šoli v Novem mestu v tem študijskem letu predava predmeta Poslovno komuniciranje in vodenje ter Kultura vedenja. Na TV Vaš kanal vodi oddajo z naslovom Moja sLOVEnščina, piše prispevke za revijo Podjetnik in Pravosodni bilten ter še in še. V oddaji je tekla beseda o rabi slovenščine.

Lepo povemo, še lepše pa zapojemo: MATEJ KOCJANČIČ in TONI GAŠPERIČ

Petek, 19 december 2014. Število ogledov 2214

KOCJANCIC-GASPERICČetrtek, 18. grudna 2014 - 16.00 - V oddaji smo povedali, kakšen je slovenski jezik v slovenskih popevkah in v narodno-zabavni glasbi. Vemo, da tisti, ki pišejo besedila, včasih tudi grešijo, kot vsi drugi smrtniki, in v oddaji smo slišali, katere so tiste najbolj pogoste slovnične in pomenske napake, ki se pojavljajo v skladbah, ki jih poslušate na radijskih valovih. V oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, sta o lepih in manj lepih plateh pesmi v domači glasbi spregovorila MATEJ KOCJANČIČ, novi predsednik Društva pesnikov slovenske glasbe, in član tega društva, večni mladenič TONI GAŠPERIČ (foto: Drago Vovk).

ZELIŠČNA KMETIJA KALAN: Vikica in Milan Kalan

Sreda, 21 januar 2015. Število ogledov 2869

Zeliščna kmetija KalanSreda, 21. prosinca 2015 - 10.00 - Gosta sta nas popeljala v svet pridelave zelišč ter predstavila pot dvajsetih let v okolici Kalobja na Kozjanskem, kako sta začela, kaj danes delajo in kaj načrtujejo za naprej, katera zelišča pridelujejo, proti katerim boleznim jih uporabljajo, kje jih najdete, kje lahko dobite njihove izdelke ter še in še. Več na tej povezavi. Posnetek oddaje, ki jo je vodil Samo Bdeir, najdete tukaj.

Naš vsakdanjik: Policijska uprava Novo mesto - JANEZ OGULIN

Četrtek, 22 januar 2015. Število ogledov 1302

Janez OgulinČetrtek, 22. prosinca 2015 - 10.00 - Gost oddaje, JANEZ OGULIN je od maja 2013 spec., direktor POLICIJSKE UPRAVE Novo mesto. Je uveljavljeni policist z veliko izkušnjami in bogatim znanjem. V oddaji je predstavil območja delovanja PU Novo mesto, oddelke, policijske postaje s posebnim delovnim področjem, spregovoril o varovanju na mejnih prehodih, kontrolah prometa, načrtih, ustreznosti opreme in zaposlovanju. Več na www.policija.si. Posnetek pogovora, ki ga je vodila Marjanca Rozman, lahko poslušate tukaj.

Naš vsakdanjik: ZVONE LAH - poslanec

Nedelja, 25 januar 2015. Število ogledov 790

Zvonko LahSobota, 24. prosinca 2015 - 9.30 - V našem studiu smo gostili nekdanjega župana občine Mirna Peč, sedaj pa poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije, ZVONETA LAHA. V oddaji jo predstavil delo v Državnem zboru ter svoje delovno področje. Oddaji, ki jo je vodil Samo Bdeir, prisluhnite tukaj.

Naš vsakdanjik: STANKO VALPATIČ

Torek, 03 februar 2015. Število ogledov 2031

VALPATIC-STANE2015Torek, 15. grudna 2015 - 16:00 - Na radiu Sraka smo gostili STANKA VALPATIČA, ki nas je obvestil o akciji Društva za osvoboditev živali in njihovih pravic - Veseli prazniki za ljudi in živali, s katero bodo morda vsaj za spoznanje ublažili pobijanje živali, ki se še posebej masovno izvaja prav za praznike. Tudi tokrat so sodelovanju povabili podjetje K naravi s svojo vegansko proizvodnjo. Med drugim pa je izšla tudi nova številka revije Osvoboditev živali. Prisluhnite pogovoru, ki ga j vodil Samo Bdeir, tukaj.

PREDLAGAJTE PROMETNO KONTROLO!

Petek, 20 februar 2015. Število ogledov 1200

policija-logotipMenite, da prihaja na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih krštev? Si želite, da bi policija tam (pogosteje) opravljala nadzor prometa? Sporočite jim, kje bi bile po vašem mnenju potrebne prometne kontrole. Spletni obrazec najdete tukaj! 

 

 

Pevci in godci: RUDI BUČAR

Torek, 10 marec 2015. Število ogledov 773

RUDI-BUCAR-SRAKATorek, 10. sušca 2015 - 16:00 - Na Radiu Sraka smo gostili priznanega istrskega glasbenika Rudija Bučarja, ki si skozi ustvarjanje prizadeva ohranjati istrsko kulturno dediščino in jo hkrati približati mlajšim rodovom. Kot je zanj značilno, prireja istrske ljudske skladbe in piše avtorske v duhu istrske glasbe. Predstavil smo novi album Konec, ki vključuje skladbe Šaltinka, s katero se je predstavil na letošnji EMI, skladbo Ti, s katero je zmagal na Slovenski popevki 2014 in Sen znala jes, zmagovalko z Melodij morja in sonca 2014. Tukaj lahko prisluhnete pogovoru, ki ga je vodil Samo Bdeir.

Naš vsakdanjik: LUKA MESEC

Sreda, 22 april 2015. Število ogledov 1046

Luka Mesec - ZLSreda, 22. malega travna 2015 - 17.05 - O zadružništvu, delavskem soupravljanju, privatizaciji, odpisu dolgov najrevnejšim, upravljanju s podjetji v državni lasti ter aktualnih temah je spregovoril gost tokratne oddaje LUKA MESEC, koordinator INICIATIVE ZA DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM in vodja poslanske skupine ZDRUŽENE LEVICE. Posnetek zanimive oddaje, ki jo je vodila Marjanca Rozman, najdete tukaj.

Penang World Music Festival 2015

Torek, 05 maj 2015. Število ogledov 1499

Penang-rodriguezraulPonedeljek, 4. velikega travna 2015 - 20.00 - Sredi aprila se je na malezijskem otoku Penang, znanem po razvijajočem se turizmu, odvijal glasbeni festival, na katerem so se predstavile zasedbe z vsega sveta. Nekatere bomo slišali tudi na začetku nocojšnje oddaje, peli in igrali bodo sestavi GUS TEJA iz Indonezije, brazilski CASUARINA, NADING RHAPSODY iz Malezije, TRAD ATTACK! iz Estonije, nemška zasedba ANNALUK, ruske pevke VEDAN KOLOT, kvartet AJINAI iz Mongolije, Nemec PREM JOSHUA s pretežno indijskimi spremljevalci in Španci RAZON DE SON (na sliki; foto DRAGO VOVK). Več o festivalu si lahko preberete tudi tukaj.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Več / More...

Kdo je med nami?

Prodaj in kupi