trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Glasbeni turizem: Kuba (Glasbeni utrip)

Včasih je potrebno iti tudi po izkušnje ali pogledati, kako delajo in živijo ljudje drugod po svetu. Eklipa Radia Sraka je marca 2005 obiskala največji kubanski festival tamkajšnje ljudske glasbe. Prireditev je posvečena legendarnemu trubadurju iz Santiaga de Cuba, Pepeju Sanchezu in tega leta je bila že 43. po vrsti. Direktor festivala je slavni kitarist in pevec iz skupine Buena Vista Social Club, Eliades Ochoa, ki je našo ekipo nadvse ljubeznivo sprejel. Seveda smo napravili tudi intervju - tonski in tudi video - in na 6. sliki sta direktor festivala Ochoa in urednik našega radia Drago Vovk

V Santiago smo se podali še dvakrat in posledica naših delovnih obiskov na Kubi je tudi avtorski članek o kubanski glasbi (v prilogi).

Slike:
1.
Po šoku, ki ga je doživela havanska skupina Sierra Maestra z nenadno smrtjo svojega vodilnega pevca, že nastopajo s svežo, mlado močjo. Vodja skupine, EDUARDO HIMELY, je optimist.
2. ELIADES OCHOA, direktor Festivala de la trova v Santiagu in hkrati eden najbolj zaželenih glasbenikov na prireditvi. Slika ga prikazuje, kako daje v zaodrju pogum mlajšemu kitaristu.
3. REINALDO CREAGH se je rodil 9. julija 1918 v Santiagu. Na festivalu se še vedno prikaže, pokramlja s prijatelji, jih nekaj pokadi in tudi zapoje. Nam se je še podpisal na ovitek plošče. Kralj bolera !
4. V slogu Paisana je naslov ene zadnjih plošč kralja trobente INAUDISA PAISANA, sicer častnega člana priljubljene zasedbe iz Santiaga Estudiantina Invasora. Vsako leto se v toku Festivala de la trova predstavijo kar nekajkrat na različnih prizoriščih. Kako ta človek pihne !
5. Če se najdejo sorodne duše in če je vmes še kaj dobre volje, potem se lahko zgodi, da kubanski glasbeniki prijadrajo tudi na naša, slovenska glasbena prizorišča. Naši stari znanci, SEPTETO SANTIAGUERO, so lani nastopili v Novem mestu, Metliki in na pikniku nad Kostanjevico na Krki. Česa lepšega si je težko predstavljati, saj so se zares potrudili in dvignili množice na noge že po nekaj skladbah.
6. Eliades Ochoa in Drago Vovk.


Priloge:

Kuba - članek za KiH 2007
velikost datoteke: 65 kb
tip datoteke: DOC
 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane