trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
ODDAJA ZA VINOGRADNIKE IN LJUBITELJE VIN: 17. ocenjevanje vin v Drašičih

"Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Nedelja, 28. prosinca 2007 - 11.15 - Zadnjo soboto v prvem letošnjem mesecu se je v Drašičih, slikovitem in še vedno precej skrivnostnem kraju nedaleč od Metlike v Beli krajini odvijalo že 17. ocenjevanje vin. Tri strokovne ocenjevalne komisije, ki sta jih vodila dr. Miran Vodopivec s Primorske in Leonida Gregorič iz KGZ Maribor, so ocenile več kot 260 vzorcev vin z vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in tudi s sosednje Hrvaške. O ocenjevanju je v studiu spregovoril vodja prireditve ANTON KOSTELEC (na sliki).

Tudi letos so vinogradnice in vinogradniki iz Drašičev pri Metliki v Beli krajini priredili ocenjevanje vin. Pretežno mladih, letnika 2006, toda odločili so se stopiti korak naprej tako k prepoznavnosti svojega kraja kot k uveljavitvi svojih vin v širšem slovenskem prostoru, za katerega vemo, da je na različnih koncih precej zaprt za vinarsko poslovanje. Prvi korak je bil ta, da so v tri strokovne sedemčlanske komisije povabili tudi strokovnjake z Dolenjske ter s podravske in primorske vinorodne dežele. Naslednji korak pa je bilo povabilo vinarjem iz vse Slovenije in tudi sosednje Hrvaške, da prinesejo svoja vina na pokušino. Odziv je bil izjemen, zares nepričakovan in tako je bilo moč tehtati vrednosti ne le imenitnih domačih vin, temveč poskusiti in oceniti tudi vina s Štajerske, Goriških brd in Vipavske doline, slovenske Istre in z Bizeljskega ter drugih vinorodnih predelov Slovenije in sosednje Vivodine. Ocenjevanje se je po večdnevnih pripravah pričelo v sončnem jutru ob 9. uri po slastnem jutranjem domačem zajtrku v soseski zidanici (slika 1. "Uvajalni" klepeti pred pričetkom so prijetni, posebej če se srečajo stari znanci. Dr. MIRAN VODOPIVEC tef vinska svetovalka in gostinka MIRA KOS iz Novega mesta sta si imela veliko povedati (sl. 2). Domače barve ocenjevalcev vin sta, med drugimi, zastopala LIDIJA MAVRETIČ iz Drašičev, prva slovenska vinska kraljica, in priznani vinar JOŽE PRUS iz sosednje vasi Krmačina (sl. 3). Med premori si je seveda treba izmenjati vtise. Štajerki, LEONIDA GREGORIČ (levo), vodja laboratorija v KGZ Maribor in predsednica ene izmed treh komisij, ter direktorica in enologinja Kleti Bistrica, DARJA BOVHA, sta si imeli veliko povedati. So boljša štajerska ali belokranjska bela vina ? (sl. 4). Ocenjevanje vin pa tudi prinašanje vzorcev ter odnašanje lističev z ocenami je resno delo (sliki 5 in 6). Med enim izmed predahov sta jutranji komisiji s pomočniki ujeli zadnje sončne žarke pred osvetljeno sosesko zidanico, središčem drašiškega vinarstva in turizma (sl. 7). Poteka vse, kot mora, je oba predsednika komisij pobaral vodja prireditve, sicer ugleden vinar, ANTON KOSTELEC (sl. 8). Klepeti o vinu so se med ocenjevalci najbolj razvneli pri večerji v zidaniici (slike 9 - 13), vinska kraljica Lidija pa je bila v veseli družbi z bratovo hčerkico in zadovoljna zaradi izvrstnih ocen, ki so jih prijela na ocenjevanju vina njene družine (sl. 14).

Seveda pa vas zanima tudi, kakšne so bile ocene letošnjega, 17. ocenjevanja vin v Drašičih. Kliknite TUKAJ (.doc datoteka) in seznam se vam bo odprl... Drašiči, kraj, kjer stopata vino in pesem z roko v roki, vas vabijo na 18. ocenjevanje vin januarja 2008 !

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane