trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Radijski kolegi

Radijci se srečujemo ob različnih priložnostih. Največkrat pri delu. A tudi pri veselih trenutkih. Večinoma teče beseda o medsebojnih izkušnjah, sodelovanjih in težavah, včasih pa se znamo radijci tudi samo poveseliti. Med najbolj resne radijske ustvarjalce sodi ALEKSANDER RIZNIĆ - Saško po domače, vodja Radia Odeon iz Črnomlja, ki zadnja leta deluje pod okriljem Radia 1. Dečko je, kot se za lastnika radia spodobi, uporaben za vse. Če je potrebno, in marsikdaj to tudi je, postane novinar. Kot na sliki (1). Včasih pridejo na obisk Dolenjske tudi radijski kolegi iz Štajerske. In ob malici pridejo na spored še kakšne tehtnejše teme, ko se rešuje uredniške zagate, spregovori o direktorjih ali programskih vsebinah, o odzivih občinstva, o poslušanosti ali branosti. JANEZ KURBUS, ki ima svoje radijske postaje na Štajerskem, je na Dolenjsko prišel z ženo. Ponudili smo mu - kaj drugega, kot cviček. Kako se mu je smejalo ! Vozila pa je tako ali tako gospa, kot se za prave radijce spodobi. Ja, cviček prija tudi Štajercem, pa še poceni je bil … (sl. 2).

Radio Robin na cvičkov pogon -
Nekoč ob obisku zidanice starega znanca, urednika Radia Sraka, Draga Vovka, je direktor Radia Robin iz Nove Gorice in pevec ansambla Avtomobili, Marko Vuksanovič (sl. 3), ob pokušini cvička dejal, da tako dobrega že leta ni pil. Ko je naš urednik v začetku februarja 2007 obiskal novogoriški radio, je nekaj litrčkov cvička namenil tudi žejnim radijskim kolegom na Goriškem. Dolenjski zdravilen napitek za vlivanje novih delovnih moči ! Pa tudi Avtomobilom, da bi končno le scoprali novo, dolgopričakovano CD ploščo.

Tone z Zelenega vala ni zelen ! - Košmrljev Tone, ki rad malo poTONE, samo če je podlaga prava, ima pa tudi rad TONE v ansamblu Pop design, sicer pa združuje delo in cekinčke na grosupeljskem radiu Zeleni val. Stari prijatelj Radia Sraka je konec novembra 2006 na novinarskem klepetu z Oliverjem Dragojevićem v Grosuplju sedel nasproti našega urednika, tako da smo lahko ustvarili kar nekaj prijaznih slikic. Na sliki 4 je po Marku Vuksanoviću še en glasbenik v tej rubriki. V družbi zaročenke, ki ga ne spusti izpred oči. Slika 5 pa prinaša naš parček v družbi z Oliverjem Dragojevićem, s katerim je Pop design delil odre marsikatere veselice.

Amigo iz Havane - ANGEL Roman LARRAMENDY Leon (slika 6) je urednik in snemalec glasbe na Radiu Progreso v Havani na Kubi. Radio Sraka ga je na delovnem mestu prvič obiskal leta 2003. Ogledali smo si oblike in načine današnje kubanske snemalne tehnike, videli, da še vedno uporabljajo prastare magnetofone in tudi, da jih uporabljajo izjemno vešče. V studiu Radia Progreso, ene anjbolj priljubljenih radijskih postaj na Castrovem otoku, je prav pod vodstvom Angela Larramendyja glasbo za svojo ploščo še pred tem snemala ljubljansko-zagrebška skupina Cubismo. Zadnji dan letošnjega obiska Kube pa smo Larramendyja spet obiskali, ga oblekli v lične majice z znakom radia, mu poklonili nekaj plošč založbe Sraka, med njimi tudi Beneške fante in Najlepše partizanske. Kar nekajurni klepet je prinesel tudi nekaj idej, ki se znajo celo uresničiti. Larramendy nam bo občasno pošiljal že pripravljene oddaje o kubanski glasbi, zanimajo pa se tudi za gostovanje ene izmed dolenjskih godb pri njih, seveda ob izmenjavi, tako da bi tudi Kubanci zaigrali našemu občinstvu. Dogovori med ministrstvoma so v pripravljalni fazi. Delovni pogovor gospoda iz Havane z urednikom Radia Sraka, Dragom Vovkom, je seveda potekal ob srebanju najboljšega kubanskega piva, Bucanero. (Sl. 7).

Radio Sraka pri radiu Slovenske gorice - Vroč julijski dan je bil, leta 2007, ko se je združena ekipa Radia Univox iz Kočevja, Dolenjskega lista in radia Sraka podala na Štajersko - na obisk ekipe Radia Slovenske gorice. Uroš Novak (direktor), Jožica Dorniž (odgovorna urednica) in Drago Vovk (direktor in odg. urednik) so bili veseli sprejema direktorja in lastnika radia, JANEZA KURBUSA in njegovih sodelavcev. Pot na Štajersko je bila prijetna, četudi je bilo (zunaj) peklensko vroče. Saj veste, klepet o tem in onem, v glavnem pa o delu , veselju ob njem in teževah. (sl. 8). Sprejel nas je Janez (sl. 9), in se najprej objel z Jožico (sl. 10), nakar jo je pozdravila še odgovorna urednica radia Slovenske gorice, TATJANA LETNIK (sl. 11). Tatjana se je hitro podala v strokovni pogovor z Urošem Novakom (sl. 12). Ponosno je delovne prostore svojega radia gostom predstavil tudi direktor (sl. 13). Radio Sraka je gostiteljem prinesel majčki z znakom, da bodo lepo oblečeni hodili po svetu (sl. 14). Enakih misli je bila tudi Jožica in kolegici s Štajerske prinesla lično majico z znakom priloge Živa. Kaj nista pravi manekenki? (sl. 15). Štajerske radijce še letos pričakujemo tudi na Dolenjskem.

Motenje radijskega oddajanja - Avgusta 2007 smo v oddajo Naš vsakdanjik povabili tudi LEA OBLAKA (slika 16), lastnika mreže radijskih postal z imenom Radio 1. Razlog ? Policisti PU Krško so nedavno znanemu krškemu podjetniku, ustanovitelju tamkajšnjega radia, Srečku Puntarju, med hišno preiskavo zasegli oddajnik, s katerim naj bi več mesecev motil signal konkurenčne postaje Radio 1. Oblak in odvetnik Srečka Puntarja sta pojasnjevala vsak svojo plat nelepe podjetniške zgodbe. Posnetek oddaje najdete v našem arhivu.

Radio Discos Fuentes v Medellinu - Konec avgusta 2011 smo se že drugič napotili v Kolumbijo in spet tudi na obisk največje diskografske založbe srednje in južne Amerike, Discos Fuentes. Nekaj tednov poprej je umrl eden njihovih največjih zvezdnikov, Joe Arroyo, mi pa smo tja prinesli nekaj starih, v ZDA izdanih LP plošč na 78 obratih, da nam jih presnamejo in digitalno uredijo, kajti imajo najsodobnejše aparature za takšno početje. Prave igle še niso našli, tako da v Ameriki pred več kot pol stoletja posneta glasba slovenskih rojakov še čaka na lepše dni, smo pa si ogledali njihov radio, s pomočjo katerega zaenkrat oddajajo le glasbo iz svojih bogatih katalogov. Ker prodaja CD-jev pada tudi pri njih, se bodo malce preusmerili in tudi radiu dali nov, še govorni zagon. Prinesli smo jim tudi nekaj slovenskih cedejk in posebno so se navdušili nad zvokom citer, na katere je igral Karli Gradišnik iz logarske doline. TONY PENARREDONDA C., tehnični direktor založbe, je pogledal, če radio oddaja, kot se spodobi (slika 17), nakar smo šli skupaj na pivce v bližnji bifejček. Radiu lahko prisluhnete na www.discosfuentes.com.

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane