trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Zabave     
Panonika Harmonika 2011

Slovenski harmonikarji so postavili nov svetovni rekord

V prekrasnem okolju Gaja pri letališču Cerklje ob Krki pri Brežicah je v okviru festivala Panonika Harmonika, ki je potekal od petka, 26. 8. do nedelje, 28. 8. 2011, padel svetovni rekord v številu harmonikarjev, ki zbrani na enem mestu igrajo dve skladbi. Kar 1.137 harmonikarjev vseh starosti iz Slovenije in zamejstva odigralo skladbi Golica in V dolini tihi pod skrbnim nadzorom Guinnessove komisije, veličastni dogodek pa je spremljalo še okrog 3.000 drugih obiskovalcev. Slovenci smo podrli prejšnji rekord, ki je štel 990 harmonikarjev iz Kanade in dokazali, da smo največja svetovna velesila v igranju na harmoniko. Ob temu slavnostnem dogodku je orkester, kot ga svet še ni videl in slišal, odigral tudi skladbo Veseli Ribnčan pod taktirko Franca Miheliča ob navdušenem ploskanju in vriskanju vseh udeležencev. Organizator Zavod Euforija je tako poskrbel ob vsemu programu, ki se je odvijal tri dni, za ta res neverjeten rekord, ki bo zagotovo prinesel še toliko več zanimanja za ta slovenski nacionalni inštrument tako pri nas kot tudi v tujini.
Za to, da se je udejanjil ta rekord, so znotraj Zavoda Euforija zagotovo najbolj zaslužni idejni oče projekta Tomaž Zorko, Jože Umek, ki je kot glasbenik poskrbel za komunikacije s harmonikarji in harmonikarskimi šolami ter pa Marjanca Tršinar Antić, ki je skrbela za komunikacijo z Guinnessovo komisijo in pravilno izvedbo doseganja rekorda ob budnem spremljanju štiričlanske slovenske uradne komisije in opazovalcih.
V komisiji, kot to določa Guinnessov pravilnik, so bili štirje priznani Slovenci in sicer sloviti harmonikar Franc Mihelič, državni poslanec in glasbenik Andrej Vizjak, ultramaratonski tekač Dušan Mravlje in brežiški župan Ivan Molan. Direktor festivala Tomaž Zorko je po rekordu, ki so ga postavili, vidno ganjen zbranim povedal: »Stopili smo skupaj in dokazali vesoljnemu svetu, da smo majhen narod v srcu Evrope, pa vendar največji po številu harmonikarjev. Zdaj smo se vpisali v zgodovino velikih." (foto: Rudi Vlašič)

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane