trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Zabave     
S SLOVENSKIM MLADINSKIM GLEDALIŠČEM PO MEHIKI

 Oktober je mesec, ko se v mehiškem mestu Guanajuato in okoliških krajih - tudi v prestolnici - odvijajo prireditve, povezane z gledališčem, četudi je spremljajočih dejavnosti, koncertov in razstav, še veliko več, kot jih je moč sproti spremljati. 35. Festival Cervantino, posvečen legendarnemu pisatelju Cervantesu, je že tretjič s svojo predstavo popestrilo tudi Slovensko mladinsko gledališče.

Slovenska Sneguljčica v Mehiki! Ko se sedem palčkov s kraljem, kraljico in Sneguljčico, vsi pod okriljem Slovenskega mladinskega gledališča, odpravi na gostovanje na tuje, so dvorane polne po vsem svetu. Tako je bilo tudi nedavno na gostovanju po Mehiki. Sedem predstav v štirih mestih, prostega časa pa bolj malo. Slovensko mladinsko gledališče je dosedanjim številnim gostovanjem na tujem dodalo še enega. In to nadvse uspešnega, saj ni bilo predstave, kjer ne bi bila večina sedežev zasedenih, nekaj predstav je bilo celo razprodanih. Kdo bi si mislil, da bo predstava Sneguljčica in sedem palčkov osvojila - Mehiko !?

Mednarodni festival Cervantino je najpomembnejši gledališki in nasploh kulturni dogodek v Mehiki, prireditelji pravijo, da celo v vsej Latinski Ameriki. Gre v resnici za enega izmed štirih najpomembnejših festivalov na svetu. V začetku, pred 35 leti, so prireditev posvečali predvsem Donu Miguelu de Cervantesu, gledališke predstave pa so bile večinoma v katalonski različici španskega jezika. V novejšem času pa je festival odprt za različne oblike umetnosti z vsega sveta. Prvi začetku festivala, ki se je pričel leta 1972, so bili v celoti v slikovitem zgodovinskem mestu Guanajuato, ustanovljenem davnega leta 1546. Danes je mesto pod varno zaščito Unesca. Letošnji festival pa je minil v veliki meri v duhu nadvse prijateljskega sodelovanja s Kitajsko. Med 3. In 21. oktobrom 2007 je v mestu nastopilo več kot 1.800 umetnikov iz 27 držav z vseh petih celin. Programske vsebine festivala so vsebovale izjemno raznolike oblike sodobnega umetniškega izražanja. V zadnji letih, in tako tudi letos, so se kraki prireditve razširili tudi v bližnja mesta, celo tja do prestolnice, kjer je tudi Teatro Mladinsko, kot so slovenske gledališčnike poimenovali onkraj luže, nastopilo v prestižnem Mestnem gledališču. Sicer pa je bilo poleg slikarskih in kiparskih razstav in prireditev, gledališča, plesa in prireditev za otroke, na Cervantinu tudi ogromno najrazličnejših glasbenih dogodkov, med drugimi je bilo na koncertih moč slišati tudi takšne umetnike svetovnega kova, kot sta, na primer, veliki imeni sodobne afriške glasbe, Angelique Kidjo in Baaba Maal, pa Laurie Anderson, Filharmonični orkester iz Ciudad de Mexica, veliko je bilo vrhunske klasike in jazza. Posebna pozornost pa je veljala tudi preureditvi rojstne hiše slovitega mehiškega slikarja Diega Rivere ob njegovi 50. obletnici smrti v muzej. Odprli so ga prav v sklopu otvoritve letošnjega Cervantina. Naj še povemo, da je SMG letos na Cervantinu nastopilo že tretjič, v Mehiki nasploh pa že šestič, kar je za slovensko gledališče prav gotovo velik uspeh.

Dan po prihodu v Mehiko so predstavniki slovenskih gledališčnikov na zelo lepo obiskanem srečanju z novinarji z vsega sveta - najbolj živahni so bili številni Kitajci - predstavili tako Slovensko mladinsko gledališče in samo predstavo, kot tudi Slovenijo. S slednjim se je ukvarjal MARKO JENŠTERLE (na levi), sicer predsednik Latinsko-ameriškega centra v Sloveniji. Vloga DUŠANA PERNATA je bila tokrat še neprimerno več kot to, da je bil v »stikih z javnostmi«, kot je njegova temeljna opredelitev v gledališču. Moral je odgovoriti na niz vprašanj, prav tako kot osrednja igralka MARUŠA GEYMAYER-OBLAK (na desni). (slika 1). Naši palčki (IVO GODNIČ, PAVLE RAVNOHRIB, SANDI PAVLIN, IVAN PETERNELJ, DUŠAN TEROPŠIČ, ROBERT PREBIL in DARIO VARGA) so s svojim slikovitimi in tudi duhovitimi predstavami osvojili sedem občinstev - v Leonu, Guanajuatu, Queretaru in mehiškem glavnem mestu. Kar dvakrat so morali med vsako predstavo »oživljati« Sneguljčico, ki jo je zaigrala JANJA MAJZELJ - Majzi. (slika 2). MARUŠA GEYMAYER-OBLAK v vlogi hudobne Kraljice mačehe je za svojo prepričljivost tudi požela nekaj vročih aplavzov (slika 3). Ko so bili nastopi za njimi, so se slovenski gledališčniki zadnji dan lahko posvetili tudi sami sebi. Predstavnik gledališča DUŠAN PERNAT ter igralca PAVLE RAVNOHRIB in IVO GODNIČ so prvič prav v Mehiki poskusili komaj dva dni pred odhodom polnjeno letošnjo portugalko metliške vinske kleti. Do konca turneje se je za silo uležala in prva steklenica je bila hitro prazna. Na srečo je imel fotograf v malhi pripravljeno še eno … (slika 4). Gasilska slikica celotne ekipe, vključno z vodičem in šoferjem avtobusa. (slika 5). Ko se sedem palčkov s kraljem, kraljico in Sneguljčico, vsi pod okriljem Slovenskega mladinskega gledališča, odpravi na gostovanje na tuje, so dvorane polne po vsem svetu. Tako je bilo tudi nedavno na gostovanju po Mehiki. Sedem predstav v štirih mestih, prostega časa pa bolj malo. Pa vendar se je našel. Legendarni Ivo Godnič je sredi mehiške prestolnice po kosilu pokukal na področja, ki ga pokriva Dolenjski list (slika 6). Sicer pa je z gledališčem je odšlo na pot kar nekaj Dolenjcev in Belokranjcev ali takšnih, ki se radi pohvalijo s svojimi koreninami - Romana Šalehar, Janez Pavlovčič, Sebastijan Cavazza, Matjaž Brišar ... Prostega časa ni bilo veliko, a ga je bilo treba najti v dneh, ko ni bilo predstav. Na preostalih fotografijah pa je še nekaj utrinkov s poti po Mehiki, ki se je je udeležil tudi glavni urednik radia Sraka, sicer zapisovalec spominov in fotograf, Drago Vovk.

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane