trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
42. festival vin – Vinitaly 2008

Strast, povezana z pokušino vin, in poslovni vidik - to sta dve najpomembnejši stični točki hrepenenj in želja vseh, ki prihajajo v Verono na sejem vin Veronafiera. Največja razstava vin na svetu se razprostira na 86 tisočih kvadratnih metrov, kjer svoje pridelke in včasih tudi umetniške stvaritve predstavlja 4.300 razstavljalcev iz več kot 30 držav tega sveta. Prireditev obiščejo vsako leto obiskovalci iz več kot 100 držav z vsega sveta.

In Dolenjci oz. Belokranjci ne bi bili pravi, če se ne bi tudi letos podali po nevarnih veronskih vinskih hodnikih, pokušajoč neznanke z različnih koncev sveta.

Že ob šestih zjutraj smo krenili izpred Radia Sraka in hitro prispeli v mesto Julije in Romea. Ker smo imeli vsi doma srečne izbranke, se v Iskanje Julij nismo podali. Voznika Tone Kostelec in Jože Zupančič (sl. 1 - 2) sta ekipo, v kateri sta bila še ugleden vinar iz Krmačine v Beli krajini, Jožef Prus (sl. 3), in urednik Radia Sraka iz Novega mesta, Drago Vovk, varno pripeljala na parkirišče. Sejem postaja živ !

Še preden smo se dobro seznanili s ponudbo sejma, že smo se našli na vodeni pokušini in predstavitvi najboljši britanskih vin. Vinarji iz Velike Britanije, ki se v zgodovini vinarstva niso nikdar proslavili v odmevnejšem smislu, so vzorno pripravili pokušino s strokovnimi komentarji, naši trije strokovnjaki pa so se odzvali z radovednostjo. Ja, nekaj prijetnih vin pa je le bilo na pokušini, penine pa tudi vonj po bananah, ki jih na Otoku ni moč obirati (sl. 4 - 6). Nato je sledil sprehod po nekaterih izmed številnih stojnic, pozornost pa so privabljale zlasti prijazne dame in dobri vinarji. Naši vinarji in degustatorji so se na parketu dobro znašli ! (sl. 7). Kar nekaj stojnic priznanih italijanskih vinskih kleti smo obiskali, slikice pa smo ustvarjali predvsem tam, kjer so nas sprejele prelepe dame. Da se ve, da smo živi in zdravi ! (sl. 8 - 10). Tone Kostelec, predsednik Soseske zidanice v Drašičih, se je prišel osebno zahvaliti vinski kleti Pianadeicieli iz Sicilije za sodelovanje na ocenjevanju vin v Drašičih ! Ata in hči pa Tone in najodmevnejši vinar iz sklopa Soseske zidanice, Jožef Prus, so se lepo nasmejali fotografu (sl. 11 - 13). Obiskali smo tudi Vinske leti iz Sicilije - Gulfi in Feudo Antico (sl. 14 - 15). Naši, slovenski vinarji, so bili malce razkropljeni po sejmišču, obiskali pa smo Konzorcij Brda, kjer se je svetu predstavilo devet imenitnih vinskih kleti z Goriških Brd - Prinčič, Ščurek, Pulec, Walter Sirk, Čarga, Jakončič, Dobuje, Štekar in Četrtič (sl. 16 - 18). Pri mojstrih iz Brd smo po dveh dneh prenehali »pokušati« in nekaj vzorcev tudi spustili po grlu. Težav ni bilo … Ci vediamo !

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane