trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Naš gost: JOE VALENČIČ

 Eno izmed septembrskih predavanj v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani je bilo posvečeno tudi začetkom in razvoju ameriške polke. Zato smo v naš studio povabili predavatelja, zgodovinarja iz Clevelanda, seveda slovenskega rodu, JOŽETA VALENČIČA. Pogovarjali smo se predvsem o slovenski glasbi na ameriških tleh. Joe Valenčič je strokovnjak za ameriško polko iz clevelandskega muzeja Polka, ki je edini tovrstni glasbeni muzej na svetu. Predavanje je bilo del spremljevalnega programa ob razstavi Zvoki Slovenije – Od ljudskih godcev do avsenikov – osrednje razstave razstave SEM iz lanskega leta in je bila na ogled samo še do 5. oktobra. Predavanje Jožeta Valenčiča in njegova podaritev Slovenskemu etnografskemu muzeju starih gramofonskih plošč je predstavljalo enega od vrhuncev razstave.

Kdo je Joe Valenčič ? Je ameriški Slovenec iz Clevelanda., Ohio, ZDA in je eden največjih poznavalcev glasbenega izročila slovenskih izseljencev na ameriških tleh. Že pred 30. leti je sodeloval s Slovenskim etnografskim muzejem. Je eden od ustanoviteljev znamenitega Polka muzeja v Clevelandu. Muzej hrani bogato originalno zbirko dokumentov, pričevalnih o nastanku in razvoju clevelandske polke – slovensko-ameriške različice domače narodno-zabavne glasbe. Joe Valenčič se je s tem obiskom Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja zapisal med donatorje Slovenskega etnografskega muzeja, saj mu je poklonil kar več kot 200 skoraj sto let starih gramofonskih plošč iz obsežne zbirke Polka muzeja, ki so bile posnete v ZDA.

Na slikah (v prilogi): Joe Valenčič v studiu Radia Sraka z Marjanom Brcarjem (sl. 1), ki je bil tonski tehnik, in po oddaji med kramljanjem v radijski zidanici na Kamenski gori nad Novim mestom (sl. 2).


Priloge:

Joe Valenčič - 08.09.08 - 1.del
velikost datoteke: 12,120 kb
tip datoteke: MP3
Joe Valenčič - 08.09.08 - 2.del
velikost datoteke: 8,936 kb
tip datoteke: MP3
Joe Valenčič - 08.09.08 - 3.del
velikost datoteke: 10,142 kb
tip datoteke: MP3
 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane