trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
41. festival vin v Veroni v Italiji - VINITALY 2007

Tudi letos se je ekipa Radia Sraka podala v mesto Romea in Julije in se par dni – med 29. marcem in 2. aprilom - potepala po prizorišču znamenitega festivala vin z vsega sveta. No, ne ravno z vsega, je pa kar 30 vinorodnih držav predstavilo svoje dosežke. Letos se je sejem odvijal kar na 86.000 kvadratnih metrih površine, novost pa je bila predvsem ta, da so prireditelji sejma namenili pozornosti tudi proizvajalcem oljčnega olja.

Med razstavljalci so bili tudi Slovenci. Na stojnici Slovenske vinske družbe (sl. 1) so se predstavile številne vinske kleti (Gor. Brda, Vipava, Ptuj, Sežana, Slov. Konjice, Radgona …). Na slikicah vidite nekaj njihovih predstavnikov (sl. 2 – 7), najbolj pa je s svojo vedrino, prijaznostjo in nasmejanostjo izstopala predstavnica kleti Goriška Brda Marjana Simčič (sl. 8). Med najbolj pridnimi razstavljalci na stojnicah Slovenske vinske družbe je bila Ingrid Saksida iz Dornberka (sl. 9). V soseski pa so svoja vina obiskovalcem predstavljali vinarji, združeni v Konzorcij Brda. Za pozornost so se trudili predstavniki kleti Dobuje - Robi Bučinel, Valter Sirk, Prinčič – Tomaž Prinčič, Čarga 1967 – Edbin Erzetič, Stojan Ščurek, Matjaž Četrtič, Janko Štekar in Blaževi – Danjel Prinčič. Nekateri med njimi so na slikicah (od 10 – 12).(Več na www.brda.si). Kot prevajalec in sejalec dobre volje na stojnicah Slovenske vinske družbe se je večkrat pojavil tudi domačin Vinicio Dosso, sicer trebanjski zet (sl. 13).

Obiskali smo tudi kar nekaj stojnic drugih kleti, posebej pa so nas lepo sprejeli, poleg domačinov, Italijanov, tudi Avstrijci in Grki. Družina Dockner iz Huebenacha v Avstriji, ki vsa svoja bela in rdeča vina pridela na 32 hektarjih na hribu Goettweig. Med rdečimi sortami je njihov ponos predvsem zweigelt. (Več na www.dockner.at). Na avstrijski stojnici smo spoznali tudi vinarja Alexandra Ungerja iz kleti Moorhof, ki nam je ob široki paleti vin predstavil tudi hišni ponos, ledeno vino. (Več na www.moorhof.at). Zadovoljstvo je bilo obiskati tudi stojnico kleti Mercouri iz Grčije, njihova vina pa so prava paša za radovednost. Poslovni direktor, Vassilis Kanellakopoulos (srednji na sliki), nas je povabil tja proti Egejskemu morju. (sl. 14).

Italijanskih vinarjev je bilo seveda daleč največ. Nekatere smo si bolje zapomnili, recimo vinogradniško kmetijo la Ghiaia družine Lotti iz Toskane. Sprejela nas je Olivia Lotti in nam ponudila vina blagovnih znamk atys, undicinodi, anchor rosso in blanco, ter še kaj. (sliki 15 in 16). (Več na www.tenutalaghiaia.it).

Camillo Montori ima svojo vinsko klet in vinograde v pokrajini Abruzzo, na obronkih gora. Uporabljajo najsodobnejše vinarske metode in tehnologije in rezultati so vrhunska vina, ki jih dajejo sorte montepulciano d'Abruzzo, sangiovese, merlot in cabernet sauvignon (rdeča) ter trebbiano d'Abruzzo, sauvignon, pecorino in chardonnay (bela). (slika 17). (Več na www.montorivini.it).

V Roveretu, severno od Verone, so vinogradi in klet družine Conti Bossi Fedrigotti, ki tam živi že več kot 600 let. 250 tisoč buteljk vina pridelajo vsako leto, dve tretjini rdečega, tretjino belega. (sl. 18) (Več na www.bossifedrigotti.com).

Pianadeicieli pa je novejša vinska klet s Sicilije. Družina Giambalvo je kmetijo nedaleč od mesta Sciacca prevzela že leta 900, toda šele pred nekaj leti so se odločili za vinogradništvo. Imajo 80 hektarjev zemlje; 30 so jih posadili s trtami, ostalo so olivni nasadi in sadovnjaki. Njihove trte so nero d'Avola. ansonica, grecanico ter svetovno uveljavljene shiraz, cabernet sauvignon, merlot in chardonnay. Vse smo poskusili, podrobnosti o kmetiji pa najdete na www.pianadeicieli.com. Na letošnjem sejmu so prejeli kar dve imenitni odličji (sl. 19 in 20).

Naj bo dovolj. Sejem vin v Veroni je treba doživeti, ne pa o njem pisati. Zatorej – prihodnje leto se, morda, kjer med stojnicami celo srečamo.

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane