trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Trgatev Kluba prijateljev metliške črnine 2006, 2007

Nekega popoldneva na začetku letošnjega vinotoka (2006) so se člani Kluba prijateljev metliške črnine lotili obiranja grozdja na Vinomerju pri Metliki. Prvi del veselega druženja je prinesel več kot dve toni obranega najbolj dragocenega sadja na Slovenskem, družabno srečanje pa se je nadaljevalo še dolgo v popoldne. Bila je to delovna napoved skupščine kluba, ki se bo odvijala v torek, 14. listopada ob 17. uri v soseski zidanici v Drašičih pri Metliki.

Trgatev je bila živahna in uspešna, saj je vinska klet KZ Metlika s pomočjo članic in članov Kluba prijateljev metliške črnine na hitro pridobila več kot dve toni lepo dozorelega in še lepše obranega grozdja. Potem je bila na vrsti zaslužena malica, za njo pa je več kot 50 članov kluba dvignilo čaše v roke in zapelo, kot se spodobi (slika 1). (Tedaj še) metliški župan SLAVO DRAGOVAN - NEJČE in predsednik kluba MIRJAN KULOVEC (med njima vodja poslovanja Kolpe d.d. BRANE FALESKINI) sta, kot se za gostitelja spodobi, zbrane nagovorila in naznanila prihajajoče načrte kluba (2). Brez glasbe ni šlo, četudi bolj v slogu "ko to tamo pjeva"... (3). Ob takšnih priložnostih se srečajo stari znanci in prijatelji: TONI GAŠPERIČ in novinarka Nedeljca DUŠA PODBEVŠEK BEDRAČ (4) ali pa turistični novinar DRAGO BULC (5). Član kluba je tudi ustanovitelj TV Novo mesto MARJAN MOŠKON, ki je svojo ženo Branko našel prav v zibelki metliške črnine (6). Nazdravili smo z mlado portugalko iz kleti KZ Metlika, bila je naravnost navdušujoča, prvi metliški kletar TONE PEZDIRC pa je bil nadvse zadovoljen (7). Bil je predvolilni čas in SLAVO DRAGOVAN in TONI GAŠPERIČ sta pokramljala tudi o volitvah, ki se za Dragovana niso dobro izšle, Toni pa ostaja na svojih okopih (8). Ob koncu pa še nekaj panoramskih posnetkov vinogradnov nad Vinomerom (9 - 11).

Trgatev Kluba prijateljev metliške črnine 2007

Klub prijateljev metliške črnine šteje skoraj 400 članov, med vsakoletnimi dejavnostmi pa sta se pokazala kot najbolj družabna in odmevna skupna trgatev grozdja ene izmed sort, ki tvorijo metliško črnino ter vsakoletna skupščina kluba, ki je vsak prvi torek po martinovem ob 17. uri. Letos je bila klubska trgatev v sredo, 12. kimavca, odločili pa so se za trgatev modre frankinje v vinogradu člana in priznanega vinarja Toneta Kostelca oz. njihove družinske kleti Dolc. V prekrasnem sončnem dnevu se je trgatve in seveda družabnega srečanja udeležilo okoli 80 članov kluba. Vinska klet Dolc ima 28 tisoč trt, člani kluba pa so kar 1500 trtam odrezali žlahtne sadeže; bilo jih je dobrih 5 ton. Kakovost je bila odlična in dr. Julij Nemanič je napovedal, da bi modra frankinja iz tega grozdja morala biti vrhunska. Prva pokušina vina bo za martinovo na Grajskem dvorišču v Metliki in dva dni kasneje, po redni letni skupščini kluba. Obeta se tudi posebna polnitev z oznako »klubska trgatev«. Radio Sraka je trgatev spremljal tudi s fotoaparatom, kot se spodobi za dober radio. Pozdravili so nas - domačin TONE KOSTELEC ( sl. 1) ter predsednik KPMČ MIRJAN KULOVEC in metliška županja RENATA BRUNSKOLE (sl. 2). Po uvodni malici se je bilo v klub mogoče tudi včlaniti ter kupiti majico, kapo ali posebno klubsko polnitev lanske trgatve (sl. 3 - 5). Trgači so v vinograd ob vznožju Drašičev potovali z vpregami in ob obilici dobre volje (sl. 6 - 11). Trgači so bili tako pridni, da je sproti zmanjkovalo gajbic in se našel čas tudi za pesem (sl. 12 - 18). Kostelčevi otroci so trgače razveseljevali z različnimi osvežilnimi pijačami, seveda pa so z njimi tudi zapeli, saj pesem človeka kar ponese (sl. 19). Iz vinograda je grozdje romalo na predelavo v klet (sl. 20 - 22). Ob zaključku družabnega srečanja pa so zapeli še Drašički voščači (sl. 23).

Po malici so zapeli... Metliški župan SLAVO DRAGOVAN - NEJČE in predsednik kluba MIRJAN KULOVEC TONI GAŠPERIČ in novinarka Nedeljca DUŠA PODBEVŠEK BEDRAČ DRAGO BULC MARJAN MOŠKON TONE PEZDIRC
SLAVO DRAGOVAN in TONI GAŠPERIČ Vinogradi nad Vinomerom Vinogradi nad Vinomerom Vinogradi nad Vinomerom
 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane