trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Okusi Vipavske 2007

Dvodnevne (27. in 28. maj) kulinarične in vinarske prireditve se je udeležila tudi ekipa Radia Sraka, urednik in fotograf Drago Vovk ter sodelavec in vinarski svetovalec, tudi sam priznan vinar, Tone Kostelec iz Drašičev. Več o njunih vtisih proti koncu tega zapisa, najprej dajmo besedo organizatorju, ki je ob zaključku prireditve zapisal:

»Okušalo in pokušalo se je … navkljub, dežju, ki smo ga že kar nekaj mesecev pričakovali, je prireditev obiskalo veliko ljubiteljev Vipavske doline in njenih dobrot.

Razvojna agencija ROD se je skupaj s skupino vipavskih vinarjev in revijo Vino, odločila, da pripravi ta, prvi festival vipavskih vin in kulinarike. Na festivalu se s svojimi vini predstavljalo 33 vinarjev Vipavske doline, tako je bilo moč okušati več kot 100 vrhunskih vin, med njimi veliko število vin domačih vinskih sort Vipavske doline.

Med razstavljavci so se predstavljali tudi ključni predstavniki živilsko predelovalne industrije iz Vipavske doline.

V nedeljo, so se festivalskem času od 11. do 20. ure poleg številnih pokušin zvrstila predavanja o Vipavski dolini kot vinorodnem okolišu, o tipičnih vipavskih jedeh, delavnica o primernem kozarcu za našo avtohtono vinsko sorto zelen, predstavili so se Okusi Vipavske dolini (Konzorcij Zelen, GIZ Vipavske mesnine, in GIZ Nanoški sir).

V ponedeljek, pa je bilo na dvorcu Zemono, še prav posebej delavniško, saj je četverica priznanih slovenskih kuharjev skupaj z italijanskim mojstrom, ki mu je bila podeljena ena Michelinova zvezdica, posodabljala tradicionalne vipavske jedi.

Festival Vipavskih vin in kulinarike - OKUSI Vipavske 2007 - se je zaključil z željo, da se naslednje leto ponovno srečamo! »

Mi smo za ! Tako imenitno pripravljene in na srečo prirediteljev tudi zares lepo obiskane tovrstne prireditve ne srečamo vsak dan, zato vse pohvale prirediteljem. In seveda – pa ne na koncu – tudi vinarkam in vinarjem, ki so nas vodili skozi dobesedno čarobne vinske svetove. Koliko raznolikosti v okusih, koliko svojevrstnih kakovosti, koliko raznolikih pristopov pri ustvarjanju vinarskih mojstrovin, ki včasih mejijo že na čudeže !

Na prvi sliki uzremo člana naše ekipe Toneta Kostelca med strokovnim pogovorom z mladim MAKOVCEM iz kleti Mansus iz Brij (sl. 1). TONI GOMIŠČEK se je na prireditvi sicer najbolj potrudil kot moderator predavanja oz. okrogle mize na temo Kulinarika – tradicija in inovativnost, proti čas pa je porabil za pokušine in klepete z vinarji (sl. 2). Zadovoljna je bila tudi sodelovka pri organizaciji, nasmejana URŠKA HAREJ, sicer študentka, ki nas je prijazno sprejela (sl. 3). MATJAŽ LEMUT, vodja vinske kleti Tilia iz Potoč, je na pokušino prinesel modri pinot, cabernet sauvignon in chardonnay različnih letnikov (sl. 4). Vse bolj odmevno klet Guerila s Planine nad Ajdovščino sta zastopala tako (z leve) glavnI enolog UROŠ BOLČINA kot lastnik ZMAGO PETRIČ, SAMO POLJŠAK iz Gradišča nad Vipavo pa je predstavljal okuse in arome treh svojih vin (sl. 5 ). Član naše ekipe, Tone, se ni menil le za odlična vina, temveč mu niso ušle niti nekatere udeleženke prireditve. Dežurni fotograf ga je ujel med klepetom z Marjetko Plesničar, sicer prvo damo izredno lepo obiskane Vinoteke na Dobrovem v Goriških Brdih (sl. 6). Da je bila stojnica očeta in sina, IVANA in MIHE BATIČ, vinarjev iz Šempasa ves čas polno oblegana, ni potrebno izgubljati besed (sl. 7). V Črničah so že imeli vinsko kraljico, za vina ter tudi domačo kmetijo z gostiščem pa skrbita SILVA in JORDAN CIGOJ, ki sta nam, poleg malvazije in chardonnaya, za pokušino zaupala tudi sicer redko, a za vinoljube dokaj iskano klarnico (sl. 8). Vinar DAMJAN ŠTOKELJ s Planine nad Ajdovščino se je lani s sorto pinela proslavil, med drugim, tudi z odličnim uspehom na ocenjevanju vin v Londonu, zato pinela (06) tudi tokrat ni manjkala, ob roseju in njegovi rdeči zvrsti planta, seveda (sl. 9). K vinom iz Dornberka nas je povabil DAVORIN SLEJKO (sl. 10), vinsko klet Žorž iz Slapa pri Vipavi pa je predstzavil JURIJ ŽORŽ (sl. 11). Zvrst burja ter chardonnay in merlot je na pokušino postavil vinar PRIMOŽ LAVRENČIČ s posestva Sutoriz Podrage pri Podnanosu (sl. 12). Kot mnoge druge kleti tudi klet VINA IPAVEC iz Oseka pri Šempasu vse bolj v svoje roke tako pri delu kot pri predstavitvah prevzemajo mladi vinarji (sl. 13). Tri vina, med katerimi je bil seveda tudi zelen, nam je predstavil MARTIN KRAPEŽ iz Vrhpolj pri Vipavi (sl. 14), nadvse prijazna fanta, brata KLEMEN in DAVORIN UŠAJ pa sta pravtako zastopala mladi vipavski rod vinarjev oz. svojo domačo klet Vina Ussai (sl. 15).

No… vseh seveda nismo ujeli v oko kamere, nekatere smo pustili še za prihodnje leto.

Za več informacij vam je na voljo Razvojna agencija ROD v Ajdovščini, tel. 05/365 36 03 (Tanja Furlan).

 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane