trenutno na sporedu:
Naslov pesmi - Izvajalec
Radio Založba Prodajalna Posredovalnica Foto galerija
Abrahami
Koncerti in predstave
Šport in pikniki
Radijski kolegi
Vinska ljubezen
Avtomobilizem
Vroče poletje 2008
Cleveland
Živalski svet
Turizem - FIJET
WOMEX
 
Glasbeni turizem: Kolumbija (Kolumbijski vsakdanjik)

Pa smo šli … še v Kolumbijo, kljub mnogim nevarnostim, ki naj bi prežale na nič hudega slutečega turista, željnega novih spoznanj in srečanj z domačini. Previdnost je mati zadovoljstva, zato smo se vrnili živi in zdravi, četudi smo se marsikateri poti odrekli prav zaradi opozoril, »da je tam nevarno«. Ampak nevarno je tudi pri nas, pred našim parlamentom … Slikice za nekaj ponazoritev, spodaj v priponki pa obsežnejši članek, ki je bil objavljen v reviji Reporter 26. aprila 2010. Prvi članek po obisku Kolumbije prinaša nekaj zgodvinskih zanimivosti, utrip gospodarstva ter še nekaj o znamenitem iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, ki se ga redno udeležuje tudi Mestno gledališče ljubljansko (Teatro mladinsko).

1. Vojakov in policistov je po Kolumbiji kot listja in trave. Gre predvsem za zelo mlade fante, kot mladeniči na sliki. Za sliko ni bilo težav. 2. Prebivalci se, kot še marsikje po svetu, za preživetje lotevajo vsakovrstnih opravil. Kar je možakar nabral, bo skušal prodati. Nekaj bo že ... 3. Prestolnica Kolumbije, Bogota, se razpreda 2.640 metrov nad morjem. Okoli nje so gore in na eni stoji mogočna cerkev Monserrate. Pogled na Bogoto s kakšnih 3.100 metrov. Vreme žal ni bil idealno za slikanje. 4. Tudi berači se znajdejo za vsakdanji kruh - temu je v pomoč kužek, ki je rad lepo oblečen in vzbuja pozornost. Za dobro sliko je seveda zažvenketalo. 5. Središče Bogote je ob nedeljah zaprto za promet. Na svoj račun pride na tisoče kolesarjev, odpro pa se tudi številni bolšji sejmi in tržnice. Tale mladenič prodaja vse - od starinskega stola iz zobozdravstva in odsluženih blagajn do še delujočih pisalnih strojev. 6. Katrca je bilo od nekdaj vozilo malih podjetnikov. V Bogoti možakar pripelje in prodaja "pečeno mleko" - sladico iz beljaka in sladkorja, ki ji, ko je pečena in malce porumenela, dodajo na vrh še smetano in merengon je pripravljen. 7. Pet zaporednih predstav Zločina in kazni Dostojevskega je bilo vnaprej povsem razprodanih. Po zadnji nadvse uspešni predstavi, ki si jo je ogledala tudi gledališka smetana in organizatorji, je nastala skupinska slika večine ustvarjalcev nadvse uspešne gledališke igre. 8. Kolumbijci, posebej tisti malce temnejši, se radi postavljajo in so videti uglajeni do potankosti. Nobena odvečna dlaka ni dovoljena ! Zato - gremo k frizerju. 9. Mango !!! V nekaterih kolumbijskih mestih je obisk večjih tržnic nevarno početje. Cartagena pa je turistična in dokaj sproščena, cene pa - kakor se dogovorite ... 10. Obiskati kolumbijski nacionalni muzej v Bogoti je seveda nujnost. V treh nadstropjih na spoštljive poglede čakajo, med drugim, dela največjih umetnikov, religiozna umetnost, starodavna oblačila in orožje, izpodnebni kamen, lončarska umetnost in pletarski izdelki. 11. V Kolumbiji je vse naprodaj, ob cestah pa lahko kupite tudi živahne in kar zajetne polže. Ste za požjo malico ? 12. Kot povsod na svetu tudi v Kolumbiji pogosto naletite na ulične glasbenike. V upanju na žvenketanje cekinov igrajo živahno in spevno glasbo z Andov. 13. Na letošnjem, 12. gledališkem festivalu v Bogoti so nastopili tudi Baletni ansambel SNG Maribor, SMG Ljubljana in zvezdnik festivala Tomaž Pandur v sodelovanju z gledališčem Gavella iz Zagreba. 14. Konec zadnje predstave ljubljanskega SMG v Bogoti. Od leve: Marinka Štern, Matija Vastl, Romana Šalehar in Dario Varga.
15. Na Monserrate, ki je kakšnih 500 metrov nad Bogoto, lahko greste peš, a oblasti to glasno odsvetujejo, ker je nevarno. Zato se turisti raje peljejo s teleferico, s kabelskim vlakom. 16. Na griču Monserrate nad Bogoto je poleg cerkve tudi zanimiv botanični vrt, ob lepem vremenu pa se z griča ponujajo čudoviti razgledi na vse strani. Cerkev stoji tudi na sosednji gori. 17. V rudniku soli nad mestom Zipanquira so ob dolgih rovih izkopali tudi dve podzemni katedrali in še več manjših prostorov. Eden je po potrebi tudi kinodvorana ! 18. Po peti, zadnji predstavi Zločina in kazni, je bil Matija Vastl, ki je igral glavnega junaka, deležen sila dobrih kritik. Le kaj mu je povedala direktorica festivala, Anamarta de Pizzaro ? Se vidi: nekaj lepega !


Priloge:

Kolumbija - Reporter - članek 1
velikost datoteke: 72 kb
tip datoteke: DOC
 
Copyright © 2005 Radio Sraka d.o.o. Vse pravice pridržane